Γυναικών………ανδρεία

στις

Ο Κλεομένης Α’ υπήρξε βασιλιάς της Σπάρτης και εκ των πρωτεργατών της Πελοποννησιακής συμμαχίας (Σπαρτιάτες και Κορίνθιοι). Κατά τη διάρκεια της θητείας του και περί το έτος 494 π.Χ αποφάσισε να επιτεθεί στους Αργείους οι οποίοι είχαν αρχίσει να αυξάνουν την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή και συνιστούσαν απειλή για την κυριαρχία της Πελοποννησιακής συμμαχίας.

Η μάχη μεταξύ Σπαρτιατών και Αργείων δόθηκε στη Σήπεια (περιοχή πλησίον της αρχαίας Τίρυνθας) και η επικράτηση των Σπαρτιατών υπήρξε σχετικά εύκολη. Όμως η νίκη του αν και καθοριστική παρέμεινε ημιτελής καθότι δεν προχώρησε στην άλωση της πόλης του Άργους, παρότι αυτή ήταν «σχεδόν» ανυπεράσπιστη.

Η αιτία που δεν άλωσε το Άργος, ήταν η ποιήτρια Τελέσιλλα, η οποία αγορεύοντας, έπεισε τις γυναίκες και τον άμαχο (γέρους, παιδιά) πληθυσμό του Άργους να οπλισθούν με όσα όπλα είχαν απομείνει και να αντιπαραταχθούν στην Σπαρτιατική φάλαγγα, υπερασπιζόμενες/οι την πόλη.

Ο Κλεομένης μαθαίνοντας την κίνηση δεν προχώρησε στην πολιορκία, αρνούμενος να πολεμήσει εναντίον γυναικών, αμαυρώνοντας τον κώδικα τιμής και ανδρείας των Σπαρτιατών.

Με αυτήν την κίνηση η Τελέσιλλα διέσωσε την πόλη από την άλωση επιδεικνύοντας θάρρος και αυταπάρνηση, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα.

Προς τιμήν της καθιερώθηκε η εορτή των «Υβριστικών» κατά την οποία οι γυναίκες φορούσαν χλαμύδες ενώ οι άνδρες γυναικεία ενδύματα.

——————————————————-