Oι Ιππότες του Τάγματος του Ναού (Ναΐτες)

στις

γράφει ο Χείλων

Οι Ναΐτες Ιππότες (γνωστοί και ως Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα) ήταν μοναστική στρατιωτική οργάνωση που σχηματίσθηκε στο τέλος της Πρώτης Σταυροφορίας με αρχική αποστολή την προστασία των Χριστιανών από τους Μουσουλμάνους στους Αγίους Τόπους. 

Οι Ναΐτες πολέμησαν στο πλευρό του βασιλιά Ριχάρδου Ι (Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου) και των λοιπών Σταυροφόρων στις μάχες για τους Αγίους Τόπους. Από τις ταπεινές αρχές παροχής προστασίας στους  προσκυνητές, το Τάγμα των Ιπποτών εξελίχθηκε να απολαμβάνει την υποστήριξη της Αγίας Έδρας και των Ευρωπαϊκών μοναρχιών.

Hugues De Paynes

Η ιστορία των Ιπποτών του Ναού είναι συνδεδεμένη με τον Κόμητα Ούγο της Καμπανίας (Hugo de la Champagne). Το 1104 ο κόμης επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ με μία ακολουθία υποτακτικών σε αυτόν ιπποτών. To 1108 ο κόμης επιστρέφει στην Ευρώπη και το 1114 μεταβαίνει ξανά στην Ιερουσαλήμ συνοδευόμενος από τον υποτακτικό του ιππότη Ούγο ντε Πέιν (Hugh of Payn). Άγνωστο παραμένει το αν ο Ούγος ντε Πέιν ακολούθησε τον άρχοντά του στο πρώτο ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βαλδουίνου ΙΙ που στο μεταξύ είχε διαδεχτεί τον Βαλδουίνο Ι στο θρόνο της Ιερουσαλήμ, το 1118 μ.Χ, ο Ούγος  μαζί με οκτώ ιππότες παρουσιάστηκαν στον βασιλέα και του πρότειναν την ίδρυση μίας κοινότητας ιπποτών που θα ακολουθούσε τον κανόνα θρησκευτικού τάγματος και θα αφιερωνόταν στην προστασία των προσκυνητών. Το ίδιο έπραξαν και με τον Πατριάρχη Βαρμούνδο του Πικινί (Warmund de Picquigny) που είχε διαδεχτεί τον Δαϊμβέρτο. Είχαν σκεφτεί να ακολουθήσουν τον Κανόνα του Αγίου Αυγουστίνου (Augustine of Hippo). Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το βασιλιά και τον Πατριάρχη.

Οι 9 ιππότες ήσαν οι ακόλουθοι:

Ούγος ντε Παιν (Hugues de Payns)

Γκοντφρουά ντε Σεντ-Ομέρ (Godfroi de Saint-Omer)

Αρσαμπώ ντε Σεντ-Ενιάν (Archambaud de Saint-Aignan)

Παιν ντε Μοντιντιέ (Payns de Montidier)

Ζοφρουά Μπισσώ (Geoffrey Bissot)

Ροσσάλ ή Ρολάντ (Rossal ή Roland)

Άντρέ ντε Μονμπάρντ (André de Montbard)

Γκοντμάρ (Gondemare)

Γκοντφρουά (Godfroi)

Οι εν λόγω ιππότες, την ημέρα των Χριστουγέννων του 1119 μ.Χ. στο ναό του Αγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ (Holy Sepulchre) παρουσία του Πατριάρχη ενώνονται με τρεις κλασσικούς μοναστικούς όρκους για πενία, αγνότητα, υποταγή και έναν επιπλέον για την προστασία των προσκυνητών.

Άγαλμα Ναίτη ιππότη

Έτσι, λοιπόν, συγκροτείται ο πρώτος πυρήνας του Τάγματος των Φτωχών Ιπποτών του Χριστού τα μέλη του οποίου διαθέτουν ξίφος και πανοπλία. Αρχικά ζούσαν ζητώντας ελεημοσύνη και έγιναν γνωστοί με αυτό το όνομα, επιπλέον δεν φορούσαν κάποια ξεχωριστή ενδυμασία, αλλά απλά ρούχα επαγγέλματος. Ο βασιλιάς Βαλδουίνος ΙΙ και ο Πατριάρχης τους δίνουν αμέσως χρηματική βοήθεια μέσω εκκλησιαστικών εισοδημάτων και τους προσφέρουν κατάλυμα στο Όρος του Ναού και πιο συγκεκριμένα σε ένα τμήμα του παλατιού που είχε φτιάξει ο Βαλδουίνος μέσα στο τέμενος Al-Aqsa (νότιο τμήμα του Όρους)  όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Σολομώντος. Έτσι, λοιπόν, το πλήρες όνομα διαμορφώνεται: The Poor Fellow-Soldiers of Jesus Christ and the Temple of Solomon/Πτωχοί Συστρατιώτες του Ιησού Χριστού και του Ναού του Σολομώντα. Όσον αφορά στις αρχικές προθέσεις των ιπποτών πιστεύεται ότι ενδέχεται απλώς να επιθυμούσαν την ίδρυση μονής ή αδελφότητας στην Παλαιστίνη. Ο Μιχαήλ της Συρίας, ένας ιστορικός της εποχής υποστηρίζει ότι ο Βαλδουίνος ήταν εκείνος που έπεισε τον Ούγο ντε Πέιν και τους άλλους οκτώ να παραμείνουν μάχιμοι ιππότες διότι είχε αντιληφθεί ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλει την τάξη στο βασίλειό του.

Το 1146 το Τάγμα των Ιπποτών υιοθέτησε ως έμβλημα τον περίφημο κόκκινο σταυρό, ο οποίος απεικονιζόταν στους μανδύες τους. Τον φόρεσαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δεύτερης Σταυροφορίας, όταν συνόδευαν τον βασιλιά Λουδοβίκο VII της Γαλλίας.

Σφραγίδα Ιπποτών……..πηγή wikipedia

Οι Ναΐτες ήταν οργανωμένοι ως μοναστικό τάγμα, ακολουθώντας έναν Κανόνα που έφτιαξε γι’ αυτούς ο Άγιος Βερνάρδος του Κλερβό (Saint Bernard de Clairvaux). Το τάγμα διέθετε υψηλές διασυνδέσεις και γρήγορα εξελίχθηκε σε βασικό υποκινητή της διεθνούς πολιτικής την εποχή των Σταυροφοριών. Οι Ναΐτες διέθεταν πολλές και εξαιρετικά ευνοϊκές Παπικές Βούλες (όπως η Omne Datum Optimum) που μεταξύ άλλων τους επέτρεπαν να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον άμεσο έλεγχό τους. Κάθε χώρα είχε ένα Μάγιστρο (Magister) του τάγματος και όλες οι χώρες ελέγχονταν από τον Μέγα Μάγιστρο (Grand Magister). Το αξίωμα του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν ισόβιο και τα βασικά του καθήκοντα ήταν να επιβλέπει τις δραστηριότητες του τάγματος στην Ανατολή και τις οικονομικές κτήσεις του τάγματος στη Δύση.

Υπήρχαν 4 κατηγορίες αδελφών του Τάγματος:

Οι Ιππότες (Templars) που έφεραν εξοπλισμό βαρέος ιππικού.

Οι Υπαξιωματικοί (Sergeants) που έφεραν εξοπλισμό ελαφρού ιππικού και προέρχονταν από κατώτερη κοινωνική τάξη σε σχέση με τους ιππότες.

Οι Κτηματίες (Serving brothers – Rural brothers) που διαχειρίζονταν την περιουσία του τάγματος.

Οι αδελφοί υπηρέτες (frères de métiers) οι οποίοι εκτελούσαν χειρωνακτικές εργασίες.

Οι Ιερείς – Στρατιωτικοί (Chaplains) οι οποίοι ήσαν χειροτονημένοι ιερείς για να καλύπτουν τις πνευματικές ανάγκες του τάγματος.

Κάθε ιππότης είχε στη διάθεσή του περίπου 10 άτομα σε θέσεις υποστήριξης. Ορισμένοι αδελφοί του τάγματος ασχολούνταν αποκλειστικά με τις τραπεζικές δραστηριότητες, αφού συχνά το τάγμα διαχειριζόταν πολύτιμα αγαθά από τους συμμετέχοντες στις Σταυροφορίες.

Εκείνη την περίοδο οι Ναΐτες ήταν η πιο πειθαρχημένη πολεμική δύναμη στον κόσμο και ο ίδιος ο Γάλλος βασιλέας έγραψε ότι η παρουσία των Ναϊτών ήταν αυτή που απέτρεψε να εξελιχθεί η Δεύτερη Σταυροφορία  σε πραγματική πανωλεθρία. Στα επόμενα εκατό χρόνια οι Ιππότες εξελίχθηκαν σε μια πραγματική «διπλωματική» δύναμη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συζητήσεις με ευγενείς και μονάρχες στους Αγίους Τόπους και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Καθώς λοιπόν συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες της Χριστιανοσύνης είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον Μουσουλμανικό κόσμο, έχοντας αποκτήσει το σεβασμό από τους Σαρακηνούς ηγέτες σε μεγαλύτερο επίπεδο από κάθε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη.

Μέσα σε δύο αιώνες είχαν γίνει αρκετά ισχυροί ώστε να αψηφούν τους πάντες εκτός από τον Παπικό θρόνο. Προκαλώντας φόβο ως πολεμιστές, σεβασμό για τη φιλανθρωπία τους και φθόνο για τον πλούτο τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ιππότες ήταν ο κινητήριος μοχλός των μοναστικών ταγμάτων μάχης. Λόγω του τεράστιου πλούτου τους οι Ναΐτες εφηύραν ουσιαστικά τον τραπεζικό τομέα, όπως τον γνωρίζουμε. Η εκκλησία απαγόρευε τον δανεισμό των χρημάτων με τόκο, τον οποίο ονόμαζε τοκογλυφία. Οι Ναΐτες, φερόμενοι έξυπνα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο θα εξοφλούνταν τα δάνεια παρακάμπτοντας την απαγόρευση και με αυτόν τον τρόπο  χρηματοδοτούσαν ακόμη και βασιλείς.

Ίσως λοιπόν ο λόγος που «εξοντώθηκαν» ήταν λόγω του συσσωρευμένου πλούτου ή της φαινομενικά απεριόριστης εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση το Τάγμα είχε άδοξο και ξαφνικό τέλος το 1307 από τον Πάπα και τον βασιλιά της Γαλλίας και από το 1314 οι «Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα» έπαψαν να υφίστανται, τουλάχιστον επίσημα.

Άγιος Bernard_of_Clairvaux

Η φήμη που κέρδισε η αρχική ομάδα των εννέα ιπποτών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη του Bernard του Clairvaux. Ο Bernard εκείνη την εποχή αποκαλείτο συχνά δεύτερος Πάπας και ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της Χριστιανοσύνης. Ήταν επίσης ο υπεύθυνος στη σύνταξη των κανόνων συμπεριφοράς του Τάγματος της. Στους Ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους, έγιναν πολύ ισχυροί και με επιρροή και αυτό συνέβαινε διότι ήταν απρόσβλητοι από οποιαδήποτε αρχή εκτός αυτής του Παπικού θρόνου. (Ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΙΙ εξαίρεσε τους Ιππότες από την υπαγωγή σε κάθε αρχή, εκτός αυτής του Πάπα.)

Μετά το τέλος των Σταυροφοριών οι ιππότες επέστρεψαν στην Ευρώπη και έγιναν γνωστοί ως «δανειστές» στους μονάρχες. Κατά την εν λόγω διαδικασία πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι εφευρέθηκε το τραπεζικό σύστημα. Οι μυστικές συναντήσεις και τελετουργίες των ιπποτών θα προκαλέσουν τελικά την πτώση τους. Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος IV χρησιμοποίησε αυτά τα τελετουργικά και συναντήσεις ως επιχείρημα για να καταστρέψει τους ιππότες.

Ο Jacques de Molay, 23ος και τελευταίος Μέγας Μάγιστρος, οδηγείται στην πυρά κατηγορούμενος ως αιρετικός……….Photo GETTY

Ο πραγματικός λόγος για την εξόντωση των Ναϊτών ήταν ότι ο Γάλλος βασιλέας ένιωθε να απειλείται από την εξουσία και την ασυλία τους. Το 1307 ο Φίλιππος, ο οποίος χρειαζόταν απεγνωσμένα κεφάλαια, για να υποστηρίξει τον πόλεμο εναντίον του Εδουάρδου I της Αγγλίας κινήθηκε κατά των Ναϊτών Ιπποτών. Την 13 Οκτωβρίου 1307 οι Ναΐτες συνελήφθησαν ως αιρετικοί καθότι ήταν η μόνη κατηγορία που θα επέτρεπε την κατάσχεση των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων τους. Οι Ναΐτες βασανίστηκαν με αποτέλεσμα οι διώκτες τους να αποσπάσουν «γελοίες» ομολογίες ενοχής. Ο βασιλέας Φίλιππος ικανοποιημένος από την επιτυχή αποκαθήλωση των Ναϊτών κάλεσε όλους τους Χριστιανούς ηγέτες να πράξουν το ίδιο. Στις 19 Μαρτίου 1314 ο τελευταίος Μέγας Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, Jacques de Molay κάηκε στην πυρά. Ο De Molay λέγεται ότι ενώ καιγόταν καταράστηκε τον βασιλιά Φίλιππο και τον Πάπα Κλημέντιο, …………«να τον συναντήσουν μέσα σε ένα χρόνο». Είτε εκστόμισε την κατάρα πραγματικά είτε ήταν μια απλή φήμη…..το γεγονός είναι ότι ο Πάπας Κλημέντιος πέθανε ένα μήνα αργότερα και ο Φίλιππος IV επτά μήνες αργότερα.

Σχόλιο διαχείρισης

Το τάγμα των Ιπποτών του Ναού είχε υιοθετήσει αρχές του τάγματος των Βουκελάριων του Βυζαντίου, όσον αφορά στην δομή – οργάνωση (στρατιωτική – διοικητική) και λειτουργία. Ενδεικτικά ορισμένες από τις εν λόγω αρχές είναι οι ακόλουθες:

– Ήσαν έφιππα Ιπποτικά σώματα με κυρίαρχο στοιχείο τον βαρύ οπλισμό.
Διέποντο από κώδικα τιμής.
Χωρίζονταν σε κατηγορίες ανάλογα με την κοινωνική προέλευση – καθήκοντα.
Κάθε Ιππότης διέθετε προσωπικό υποστήριξης.
Διακρίνονταν για την υψηλή εκπαίδευση.
Οι μάχες είχαν θρησκευτικό κίνητρο.
Είχαν παρόμοιο έμβλημα (κόκκινο σταυρό).

Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ναΐτης και διδάσκαλος της Ιπποσύνης Raymond Lull χαρακτηρίζει την Ιπποσύνη ως το 8ο Μυστήριο, επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καθήκον της Αποστολής, το οποίο είχε προηγουμένως ενσωματωθεί στην ιδεολογία των Βουκελαρίων, ενώ συνοψίζεται σε Ευαγγελικές ρήσεις που αναφέρονται στην προστασία των αδυνάτων: «Εκείνοι που έχουν πρόθεση να είναι άρχοντες των εθνών επιβάλλουν την απόλυτη κυριαρχία τους πάνω σε αυτά και όσοι έχουν μεγάλα αξιώματα μεταχειρίζονται τους λαούς σαν δούλους τους. Μεταξύ σας όμως δεν θα είναι έτσι» (κατά Μάρκον 10,42-44) την υπηρεσία υπέρ των πολλών: «Αν κάποιος θέλει να είναι πρώτος, θα είναι από όλους τελευταίος και υπηρέτης όλων» (κατά Μάρκον 9,35).

Ο επισείων (τύπος λαβάρου) των Βουκελαρίων αρχικά ήταν λευκός, με εραλδικό χρώμα που παραπέμπει στη Σύγκλητο και στον Συγκλητικής καταγωγής ιδρυτή του Τάγματος Φλάβιο τον Βελισάριο. Εν συνεχεία έφερε ερυθρό σταυρό επί λευκού πεδίου, έμβλημα που υιοθέτησε μετά από έξι αιώνες το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού και αργότερα το Τάγμα της Περικνημίδας. Οι Ναΐτες Ιππότες δεν εμπνεύσθηκαν απλώς από τα σύμβολα και την φιλοσοφία των Βουκελαρίων προκειμένου να ιδρύσουν το Τάγμα τους, αλλά κυριολεκτικά αντέγραψαν τον οπλισμό, την εκπαίδευση και τις πολεμικές τακτικές τους, όπως αναφέρονται αναλυτικά από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό στο έργο του Τακτικά, με το οποίο διασκεύασε το «Στρατηγικόν» του αυτοκράτορα Μαυρικίου που αφορούσε στο «Τάγμα των Βουκελαρίων» και απαλείφοντας την ονομασία τους μέσα στο κείμενο, το μετέτρεψε σε υπόδειγμα επεκτείνοντας τη χρήση του σε όλες τις αυτοκρατορικές Καβαλαρικές τάξεις οι οποίες έπρεπε στο εξής να είναι οργανωμένες κατά το πρότυπο του τάγματος των «Βουκελαρίων».

10 Σχόλια

 1. Ο/Η Keraunoforos λέει:

  Καταπληκτικό το άρθρο. Να προσθέσώ ότι σύμφωνα με κάποιες πηγές το κράτος της Ελβετίας είναι δημιούργημα των Ναϊτών. Όταν διώχθηκαν από τον Φράγκο βασιλιά πήγαν ανατολικότερα. Η σημαία της Ελβετίας είναι το αντίστροφο χρωματικά της σημαίας των Ναϊτών. Επίσης οι Ναϊτες ήταν οι θεμελιωτές του τραπεζικού συστήματος και πολύ καλοί μηχανικοί. Η Ελβετία είναι το κέντρο του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και οι Ελβετοί είναι πολύ καλοί ορολογοποιοί.

  Να προστεθεί πως το τάγμα επέζησε στην Ισπανία και τη Πορτογαλία όπου εκεί οι διώξεις ήταν πολύ μικρότερης έκτασης. Απλά το τάγμα άλλαξε τίτλο σε «Ιππότες του Χριστού». ο Ερίκκος ο θαλασσοπόρος ήταν μέλος του τάγματος και σύμφωνα με κάποιες πηγές ο πεθερός του Κολόμβου ήταν Ναϊτης ιππότης ή ιππότης του Χριστού. Για αυτό και τα πανιά των τριών πλοίων «Πίντα», «Νίνα» και «Σάντα Μαρία», είχαν τον κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο.

  Είχαν επηρρεαστεί πολύ από την διοικητική οργάνωση των Ασασσίνων η οποία μεταφέρθηκε μέσω των Ναϊτών στον ελευθεροτεκτονισμό αργότερα. Ίσως η σύγκρουση του Πάπα με τους Ναϊτες να ήταν μια πρώιμη σύγκρουση μεταξύ Παπισμού και Τεκτονισμού. (Η Γαλλική επανάσταση πάντως ήταν σίγουρα το αποκορύφωμά της).

  Μου αρέσει!

  1. Ο/Η Xείλων λέει:

   Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

   Οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν οι Ναίτες ήταν:Μέση Ανατολή (Ισραήλ – Συρία) – Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία – Σκωτία) – ΓαλλίαΠορτογαλία ΙσπανίαΙταλία Ιρλανδία Κροατία Κύπρο Τσεχία Πολωνία.

   Οι Assasinus (παράφραση του όρου hashishiya ή hashishi δηλ. αυτός που κάνει χρήση χασίς) ήσαν Ισμαηλίτες και ιδρύθηκαν το 1080 από τον Hasan al Sabah. Δεν είχαν δομημένη διοικητική και στρατιωτική οργάνωση διότι χρησιμοποιούσαν ανορθόδοξες τακτικές δράσης (δολοφονίες ηγετών των αντιπάλων). Εχθροί των Assasinus υπήρξαν οι Σουνίτες…….στους Ναίτες Ιππότες κατέβαλαν φόρο υποτέλειας.

   Η οργάνωση και δομή των Ναιτών ήταν πιστή αντιγραφή της αντίστοιχης του τάγματος των Βουκελάριων…….ίσως η δομή του τάγματος των Ιπποτών κατά την Τεκτονική του θεώρηση να είχε στοιχεία των Assasinus και αυτό μόνο όσον αφορά στον μυστικισμό και συνωμοτικότητα.

   Μου αρέσει!

   1. Ο/Η keraunoforos λέει:

    Ακριβώς, εννοούσα τις ομοιότητες σύμφωνα με την τεκτονική θεώρηση. Για παράδειγμα στα μέλη των κατώτερων ιεραρχικών βαθμίδων ελεγαν πως υπάρχει Θεός και πρέπει να πιστεύουν σε αυτόν. Όσο ανέβαιναν ιεραρχικά, τους έλεγαν πως το ανώτατο μέλος ιεραρχικά έχει κάποια θεϊκή υπόσταση. Στις ανώτατες βαθμίδες τους έλεγαν πως δεν υπάρχει θεός και πως έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Αυτά γενικά. Οι Ασσασίνοι επηρρεάστηκαν πολύ από ορισμένες γνωστικιστικές σέχτες των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Ενδέχεται να επηρρέασαν (οι Ασσασίνοι) τους Ναϊτες, συνεπώς οι τελευταίοι επηρρεάστηκαν έμμεσα από τον Γνωστικισμό.

    Μου αρέσει!

   2. Ο/Η Xείλων λέει:

    Συμφωνούμε

    Το θλιβερό είναι ότι το όποιο ευγενές κίνητρο υπήρξε για την ίδρυση των Ναϊτών (προστασία των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους) εξανεμίσθηκε προς όφελος ιδιοτελών – ευτελών και σκοτεινών σκοπών.

    Μου αρέσει!

 2. Ο/Η karavaki λέει:

  Ο πραγματικός λόγος της δημιουργίας και της εξόντωσης των Ναϊτών έχει να κάνει με τον πόλεμο για την παγκόσμια εξουσία. Το χρήμα ήταν ένα βασικό μέσο για την επίτευξή της και οι ιππότες έγιναν οι πρώτοι παγκόσμιοι τραπεζίτες. Τώρα το ποιος ήταν με ποιον και για ποιο λόγο είναι δύσκολο να ειπωθεί. Είναι προφανές ότι τα τάγματα όπως των ιπποτών είχαν περισσότερους από έναν στόχους, τα μέλη του δεν ήταν ισότιμα και δεν γνώριζαν τους βαθύτερους στόχους, ενώ η διείσδυση των αντιπάλων και η ανατροπή ή η μεταμόρφωση του τάγματος ήταν μια σταθερή πρακτική. Η μάχη αυτή εξελίχθηκε στην μάχη των ταγμάτων και των εταιρειών του ουμανισμού και του διαφωτισμού. Διατηρείται ως σήμερα, ενώ δεν ξεκίνησε από το μηδέν τον 12ο αιώνα.

  Μου αρέσει!

  1. Ο/Η Xείλων λέει:

   Φίλτατε karavaki
   Συμφωνούμε ως προς τους λόγους εξόντωσης…..όμως όσον αφορά στην δημιουργία οι Ναΐτες ιδρύθηκαν καθαρά για σκοπούς προστασίας των προσκυνητών στους Αγίους Τόπους (ίσως χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία προκειμένου να αποκτήσει ο Πάπας αυτόνομη στρατιωτική δύναμη….με ότι αυτό συνεπάγεται). Σε ένα στρατιωτικό σώμα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ισοτιμία των μελών (βασική αρχή διοίκησης) οπότε καλώς δεν εγνώριζαν όλα τα μέλη τους στόχους. Η εξέλιξη τους σε πολιτικό – οικονομικό παράγοντα της εποχής είχε ως φυσικό επακόλουθο την κατάληξή τους. Η δε ύπαρξή τους (ως οργάνωση πλέον) στην σύγχρονη εποχή ίσως αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης – ιστορικής προσέγγισης σε προσεχές άρθρο.

   Μου αρέσει!

   1. Ο/Η karavaki λέει:

    Ο Πάπας ήταν θεσμός που είχε ήδη αλωθεί ή κατά περιόδους βρισκόταν σε κατάσταση εξάρτησης (μικρής ή μεγάλης) από όσους ήθελαν να κυριαρχήσουν μέσω της θρησκείας ή να αλλοιώσουν-εξαφανίσουν τον χριστιανισμό. Δεν γνωρίζω ποιος πραγματικά κυριαρχούσε στην παπική έδρα την εποχή της δημιουργίας του τάγματος. Δεν πιστεύω όμως ότι πρωταρχικός στόχος του τάγματος ήταν η προστασία των προσκυνητών, ήταν στόχος παράπλευρος. Οι προσκυνητές ήταν οι ίδιοι ένα μέσο δημιουργίας κεφαλαίων, αφού («δια τον φόβο των Ιουδαίων» στη διάρκεια του ταξιδιού) ελάμβαναν απόδειξη για το ποσό που κατέθεταν, εξαργυρώσιμη στον τόπο προορισμού, άρα κατέβαλαν και κάποιο αντίτιμο για την ασφάλεια. Τώρα τι στόχο είχαν οι Άγιοι Τόποι πέρα από την οικονομική εκμετάλλευση, αυτό είναι ένα ζήτημα ανοιχτό, αφού στη συνέχεια φαίνεται μια εξέλιξη μυστικών οργανώσεων (ροδόσταυροι, σκωτικός τεκτονισμός…) που δεν έχει στόχο -αλλά μέσο- την οικονομική κυριαρχία. Αν είναι έτσι, τότε το τάγμα των Ιπποτών δεν ήταν κατ’ αρχήν αλλά κατ’ ανάγκη στρατιωτικό, άρα ήταν αυτονόητο ότι δεν ήξεραν όλοι τα ίδια.

    Μου αρέσει!

   2. Ο/Η Xείλων λέει:

    Συμφωνώ απόλυτα

    Μου αρέσει!

 3. Αγαπητέ Χείλωνα
  Πράγματι σπουδαίο άρθρο και υλικό. Ειδικά μου έκανε εντύπωση η πληροφορία ότι οι Ναϊτες είχαν υιοθετήσει αρχές του τάγματος των Βουκελάριων του Βυζαντίου, όσον αφορά στην δομή – οργάνωση (στρατιωτική – διοικητική) και λειτουργία. Αυτό είναι ίσως επόμενο, επειδή ενώ οι Δυτικοευρωπαίοι ιππότες είχαν ήδη υπερκεράσει σε ισχύ τους Βυζαντινούς κατάφρακτους, η οργάνωση-δομή τους υστερούσε για αρκετούς αιώνες έναντι εκείνης των Βυζαντινών και έπρεπε εκ των πραγμάτων να δανεισθούν από εκείνους. Ως «στρατιωτικοί απόγονοι» κυρίως των Γερμανών εισβολέων στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και όχι τόσο των Δυτικών Ρωμαίων, ήταν φυσικό να υστερούν σε αυτόν τον τομέα έναντι των Ανατολικών Ρωμαίων/Βυζαντινών Ελλήνων.

  Μου αρέσει!

  1. Ο/Η Xείλων λέει:

   Αγαπητέ Περικλή

   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Οι Ναΐτες είχαν αντιγράψει πλήρως το πυραμιδοειδές σύστημα ιεραρχίας των Βουκελάριων, διότι η αποστολή του τάγματος απαιτούσε στρατιωτική οργάνωση και μυστικότητα, αρχές τις οποίες είχαν ήδη αναπτύξει με επιτυχία οι Βυζαντινοί .

   Το γεγονός ότι τελικά διαλύθηκαν οφείλεται στον παράγοντα της απληστίας (οικονομικής και πολιτικής) ο οποίος παρεισέφρυσε στις αξίες τους. Δεν παύουν όμως να θεωρούνται από τα πλέον αξιόμαχα ιππικά σώματα.

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.