Σέμινολ/Seminole

στις

εξώφυλλο: Φυλετική σημαία των Σέμινολ της Φλόριντα

copyright © μετάφραση – επιμέλεια Χείλων

Οι Σέμινολ κατάγονται από τους αρχαίους οικοδόμους τύμβων που βρίσκονταν στην κοιλάδα ποταμών του Μισισιπή και τους Ινδιάνους Κρικ. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Αλαμπάμα και τη Τζόρτζια, αλλά αργότερα μετακινήθηκαν νοτιότερα στη Φλόριντα και αφού ενώθηκαν με φυγάδες σκλάβους, σχημάτισαν την φυλή Σέμινολ. Σήμερα, ζουν στην Οκλαχόμα και τη Φλόριντα και αποτελούνται από τρεις ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές: τη φυλή της Οκλαχόμα, τη φυλή της Φλόριντα και τη φυλή Μικόσκι/Miccosukee των Ινδιάνων της Φλόριντα, καθώς και ανεξάρτητες ομάδες. Διάσημοι αρχηγοί και ηγέτες της φυλής ήταν οι Οσκεόλα/Osceola και Μπίλι Μπόλεγκς/Billy Bowlegs.

Εδάφη των Πέντε Πολιτισμένων Φυλών κατά το 1866

Πέντε Πολιτισμένες Φυλές

Οι Σέμινολ ανήκαν στις Πέντε Πολιτισμένες Φυλές μαζί με τους Τσερόκι, Τσόκτο, Τσίκασο και Κρικ. Οι εν λόγω φυλές ονομάστηκαν πολιτισμένες διότι υιοθέτησαν από τούς Ευρωπαίους – Αμερικανούς αποίκους πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία.

Γεωγραφικά στοιχεία

Οι Σέμινολ ανήκουν στους ιθαγενείς της Νοτιοανατολικής Αμερικής. Η γεωγραφία της περιοχής που διαβίωναν υπαγόρευε τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της φυλής.

Η νοτιοανατολική περιοχή εκτείνεται κυρίως στις πολιτείες της Λουϊζιάνα, του Τενεσί, της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια και της Φλόριντα.

Έδαφος: Κοιλάδες ποταμών, βουνά και βάλτοι.

Κλίμα: Ζεστό και υγρό το καλοκαίρι, ήπιο το χειμώνα.

Πανίδα: Κουνέλια, αγριόχοιροι, γαλοπούλες, οπόσουμ, ρακούν, σκίουροι και ελάφια .

Καλλιέργειες: Οι καλλιέργειες που ευδοκιμούσαν στην περιοχή ήταν καλαμπόκι, φασόλια, κολοκύθες.

Φυσικοί πόροι: Φρούτα, σπόροι, κολοκύθες και ξηροί καρποί.

Απεικόνιση του αρχηγού των Σέμινολ Μπίλι Μπόλεγκς McKenney, Thomas Loraine, 1785-1859; Hall, James, 1793-1868, Public domain, via Wikimedia Commons

Πολιτισμός – Κουλτούρα

Οι πρόγονοι των Σέμινολ προέρχονταν από τις αυτόχθονες φυλές που ζούσαν στη Φλόριντα ή ήταν μέλη της συνομοσπονδίας των Κρικ που ζούσαν στη Τζόρτζια και την Αλαμπάμα. Οι διαβιούντες στη Φλόριντα προσαρμόστηκαν στο κλίμα και τη γεωγραφία της περιοχής και κατοικούσαν σε σπίτια χτισμένα σε ξύλινους στύλους. Όσοι εγκαταστάθηκαν στη Τζόρτζια και την Αλαμπάμα διαβιούσαν όπως οι Κρικ ως κυνηγοί και αγρότες, κατοικώντας σε χωριά με σπίτια κατασκευασμένα από χλόη, ξύλο και κλαδιά, φορώντας περίζωμα/breechclout από δέρμα ελαφιού ή ύφασμα. Ο πληθυσμός τους μειώθηκε λόγω ασθενειών που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών, των Γάλλων και των Βρετανών.

Η Συνομοσπονδία των Κρικ συμμάχησε με τις Βρετανικές αποικίες κατά τη διάρκεια των Γάλλο – Ινδιάνικων πολέμων (1688-1763). Η στενή επαφή και το εμπόριο με τους αποίκους οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των Κρικ και των νεοφερμένων. Οι Ινδιάνοι άρχισαν να υιοθετούν το Ευρωπαϊκό στυλ ένδυσης και τις ευρύχωρες κατοικίες. Η καταπάτηση των εδαφών τους στην Αλαμπάμα και τη Γεωργία από τους λευκούς οδήγησε στη σύγκρουση γνωστή ως Πόλεμος των Κρικ (1813-1814) κατά τον οποίο πολλοί ινδιάνοι κατέφυγαν στα πρώην εδάφη των Απαλάτσι/Apalachee στην ισπανική Φλόριντα, οπότε και άρχισαν να αναφέρονται ως Σέμινολ.

Η ονομασία Σέμινολ σημαίνει «άγριοι άνθρωποι» ή «φυγάδες». Οι Σέμινολ ενώθηκαν με μαύρους φυγάδες σκλάβους, στους οποίους έδωσαν καταφύγιο και θεωρήθηκαν ως απειλή για τη Τζόρτζια, γεγονός που οδήγησε στην επιδρομή του 1818 από τον στρατηγό Άντριου Τζάκσον/Andrew Jackson, πυροδοτώντας την έναρξη του Πρώτου Πολέμου Σέμινολ (1817-1818) κατά τον οποίο η φυλή ξεκίνησε να διαβιεί σε σπίτια που μπορούσαν να ανεγερθούν γρήγορα και εύκολα όταν καταδιώκονταν από τα Αμερικανικά στρατεύματα. Το 1819 υπεγράφη η συνθήκη Άνταμς Όνις/Adams Onis με την οποία η Ισπανία πούλησε τη Φλόριντα στις ΗΠΑ για 5.000.000 δολάρια, ενώ με τη συνθήκη του Οχυρού Γκίμπσον οι Σέμινολ παραιτήθηκαν από όλες τις αξιώσεις να εγκατασταθούν στην περιοχή της Φλόριντα.

Το 1832 περίπου 3.800 Σέμινολ απομακρύνθηκαν σε ινδιάνικες περιοχές, δημιουργώντας το «Έθνος Σέμινολ» και εντάχθηκαν στις αποκαλούμενες «Πέντε πολιτισμένες φυλές.» Ο Μπίλι Μπόλεγκς/Billy Bowlegs και ο Οσκεόλα/Osceola ηγήθηκαν κινήματος ενάντια στην αναγκαστική επανεγκατάσταση στην Οκλαχόμα και ξέσπασε ο Δεύτερος Πόλεμος Σέμινολ, με το πέρας του οποίου αναγκάστηκαν τελικά να παραδοθούν και να μετακομίσουν στην Οκλαχόμα όπου εγκαταστάθηκαν στο δυτικό τμήμα του καταυλισμού Κρικ, ενώ μερικοί Σέμινολ παρέμειναν στη Φλόριντα.

Γεύμα των Ευχαριστιών των Σέμινολ στα μέσα της δεκαετίας του 1950 Florida Memory, Public domain, via Wikimedia Commons

Θρησκεία

Οι Σέμινολ ακολουθούν γενικά τον Χριστιανισμό, κυρίως τον Προτεσταντισμό και τον Ρωμαιοκαθολικισμό. Τηρούν επίσης την παραδοσιακή θρησκεία τους, μέσω χορών και της τελετής του Πράσινου Καλαμποκιού που πραγματοποιείται στους χώρους λατρείας. Όταν οι Χριστιανοί Σέμινολ καθιέρωσαν τις δικές τους εκκλησίες, ενσωμάτωσαν τις παραδόσεις και πεποιθήσεις τους στην δυτική πρακτική. Χαρακτηριστικά, οι ύμνοι των Σέμινολ που τραγουδούνται στην μητρική (Μασκόγκι/Muscogee) γλώσσα περιλαμβάνουν βασικούς όρους (για παράδειγμα, ο όρος μέκο/mekko ή αρχηγός παραπέμπει στον Ιησού). Επίσης, οι ύμνοι διευθύνονται από μαέστρο (παραδοσιακή εγχώρια πρακτική) όπως οι εκκλησιαστικές χορωδίες.

Στη δεκαετία του 1950, ομοσπονδιακά προγράμματα στη Φλόριντα ενθάρρυναν την αναδιοργάνωση της φυλής, συστήνοντας οργανισμούς στο πλαίσιο της φυλετικής διακυβέρνησης για την προώθηση του εκσυγχρονισμού. Καθώς οι Χριστιανοί πάστορες άρχισαν να κηρύττουν στους καταυλισμούς, μειώθηκε η συμμετοχή στην Τελετή του Πράσινου Καλαμποκιού. Αυτό δημιούργησε ένταση μεταξύ των θρησκευτικά παραδοσιακών Σέμινολ και εκείνων που υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ορισμένα μέλη φυλών σε καταυλισμούς, όπως ο καταυλισμός Μπράιτον/Brighton στη Φλόριντα, θεωρούσαν τον Χριστιανισμό ως απειλή για τις παραδόσεις τους.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι κοινότητες ανησυχούσαν για την απώλεια της γλώσσας και της παράδοσης. Πολλά μέλη των φυλών άρχισαν να αναβιώνουν τις παραδοσιακές τελετές και ορισμένοι απομακρύνθηκαν από τον Χριστιανισμό. Μέχρι το 2000 η θρησκευτική ένταση μεταξύ των συμμετεχόντων στην Τελετή του Πράσινου Καλαμποκιού και των Χριστιανών (ιδιαίτερα των Βαπτιστών) μειώθηκε και έκτοτε ορισμένες οικογένειες συμμετέχουν και στις δύο θρησκείες, έχοντας αναπτύξει έναν συγχρονισμένο Χριστιανισμό που ενσωματώνει φυλετικές παραδόσεις.

Γλώσσα

Η ονομασία Σέμινολ είναι σχεδόν βέβαιο ότι προέρχεται από τους Κρικ και την λέξη σιμάνο-λι/simanó-li, η οποία ερμηνεύεται ως μεθοριακός, απόκληρος, φυγάς, αποσχιστής και άλλες παρόμοιες έννοιες. Η λέξη μπορεί να προέρχεται από την αντίστοιχη Ισπανική θιμαρόν/cimarrón, που σημαίνει δραπέτης ή άγριος και χρησιμοποιείτο ιστορικά για ορισμένες ομάδες ιθαγενών Αμερικανών στη Φλόριντα. Οι άνθρωποι που αποτελούσαν τον πυρήνα της ομάδας της Φλόριντα είτε επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη φυλή τους είτε εξορίστηκαν. Οι όροι αποστάτης και απόκληρος χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν αυτό το καθεστώς, αλλά αργότερα ατόνησαν λόγω αρνητικών συναισθημάτων. Οι Σέμινολ θεωρούνται γιατ- σιμίνολι/yat’siminoli ή ελεύθεροι άνθρωποι επειδή επί αιώνες οι πρόγονοί τους αντιστάθηκαν στις προσπάθειες να τους υποτάξουν ή να τους προσηλυτίσουν στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Υπέγραψαν αρκετές συνθήκες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μόλτρι Κρικ/Moultrie Creek και της Εδαφικής Συνθήκης Πέιν/Treaty of Paynes Landing.

Η φυλή μιλά διαλέκτους της γλώσσας Μασκόγκιαν/Muskogean και αυτοαποκαλούνται Κόκκινοι Άνθρωποι ή Ιστίκα-τι/Istica-ti στη γλώσσα Μασκόγκιαν.

Οικογένεια Σέμινολ του γέροντα της φυλής, Cypress Tiger, στον καταυλισμό τους κοντά στο Kendall, Φλόριντα, 1916. Φωτογραφία που ελήφθη από τον βοτανολόγο, John Kunkel Small John Kunkel Small, Public domain, via Wikimedia Commons

Κατοικία

Οι Σέμινολ κατοικούσαν σε διαφορετικά στυλ σπιτιών ανάλογα με τη χρονική περίοδο και την τοποθεσία. Οι πρόγονοί τους που ζούσαν στην Αλαμπάμα και τη Τζόρτζια κατοικούσαν σε σπίτια από βέργες και λάσπη, τα οποία στηρίζονταν σε πλαίσιο στύλων και δοκών καλυμμένα με λάσπη, ενώ οι τοίχοι επενδύονταν με χαλιά και η οροφή με γρασίδι.

Οι πρώιμοι Σέμινολ στη Φλόριντα ζούσαν σε σπίτια με στύλους που ονομάζονταν τσίκι/Chickee τα οποία δεν είχαν τοίχους, αποτελούνταν από χοντρούς στύλους που υποστήριζαν μια οροφή με φύλλωμα από φοίνικες και μια επίπεδη ξύλινη πλατφόρμα που υψωνόταν αρκετά μέτρα από το έδαφος και χτίζονταν κατά μήκος ελών, καθώς και σε όχθες ποταμών και πλωτών οδών. Με το πέρασμα του χρόνου η φυλή διαβιούσε σε Αμερικανικού στυλ ξύλινες καμπίνες και κατοικίες.

Γυναίκα Σέμινολ, ζωγραφισμένη από τον George Catlin, 1834 George Catlin, Public domain, via Wikimedia Commons

Ενδυμασία

Τα πρώτα ρούχα που φορούσαν οι άνδρες περιλάμβαναν παντελόνια με περίζωμα/breechcloths από δέρμα ελαφιού. Οι πολεμιστές βάφονταν στο πρόσωπο και σώμα, είχαν τατουάζ και κοτσίδα διακοσμημένη με φτερά, όπως φαίνεται στην εικόνα του αρχηγού, Τούκο σι μάτλα/Tuko-see-mathla. Μέχρι τη δεκαετία του 1800 οι Σέμινολ επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το Αμερικανικό στυλ ενδυμασίας και τη χρήση του εμπορικού υφάσματος. Οι άνδρες φορούσαν κολάν από δέρμα ελαφιού και ένα πουκάμισο που εκτεινόταν πάνω από τα γόνατα. Είχε μακριά μανίκια δεμένα σφιχτά στους καρπούς και εσάρπα που ήταν στερεωμένη στη μέση ή κατά μήκος του ώμου.

Στο κεφάλι φορούσαν κεφαλόδεσμο (τουρμπάνι) χαρακτηριστικό των νοτιοανατολικών φυλών, το οποίο αποτελείτο από πολύχρωμες υφασμάτινες λωρίδες και ήταν διακοσμημένο με λοφίο.

Οι Σέμινολ στη Φλόριντα χρησιμοποιούσαν εμπορικό ύφασμα για να φτιάξουν τα περισσότερα από τα ρούχα τους, αλλά τα εξωράιζαν με διακοσμητικά στοιχεία. Οι γυναίκες φορούσαν φαρδιές, φούστες, μπλούζες και σάλια που αποτελούντο από μικρά κομμάτια υφάσματος και πολύχρωμες κορδέλες. Τα ανδρικά πουκάμισα είχαν πολύ φαρδιά μανίκια και ράβονταν από πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος όπως τα γυναικεία ρούχα.

Τροφή

Η τροφή των Σέμινολ περιλάμβανε άγριες γαλοπούλες, κουνέλια, ελάφια, ψάρια, χελώνες και αλιγάτορες. Οι βασικές τροφές τους ήταν καλαμπόκι, σκουός και φασόλια που συνοδεύονταν με άγριο ρύζι, μανιτάρια, κολοκύθες και φυτά. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να εκτρέφουν βοοειδή και χοίρους που απέκτησαν από τους Ευρωπαίους.

Οπλισμός

Ο οπλισμός που χρησιμοποιούσαν οι Σέμινολ περιλάμβανε πολεμικά τσεκούρια, ρόπαλα, μαχαίρια, τόξα και βέλη και ακόντια. Οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν μουσκέτα και στη συνέχεια τυφέκια.

Απεικόνιση Σέμινολ σε κάρτα ιστιοφόρου πλοίου G.F. Nesbitt & Co., printer, Public domain, via Wikimedia Commons

Σημερινή κατάσταση

Στην απογραφή του 2000, καταγράφηκαν 12.431 Αμερικανοί Σέμινολ. Επιπλέον 15.000 άτομα αναγνωρίστηκαν ως Σέμινολ σε συνδυασμό με κάποια άλλη φυλετική σχέση ή φυλή.

Οι Σέμινολ στη Φλόριντα από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 ασχολούνται με την εκτροφή, όταν έλαβαν βοοειδή από δυτικούς αυτόχθονες Αμερικανούς. Το Γραφείο Ινδιάνικων Υποθέσεων/Bureau of Indian Affairs (BIA) θεωρούσε ότι η εκτροφή βοοειδών θα καθιστούσε τους Σέμινολ οικονομικά αυτάρκεις. Οι κάτοχοι κοπαδιών συνειδητοποίησαν ότι χρησιμοποιώντας τα βοοειδή ως κεφάλαια, μπορούσαν να συμμετάσχουν σε νέες επενδύσεις όπως η στέγαση.

Έκτοτε οι δύο φυλές της Φλόριντα ανέπτυξαν οικονομίες που βασίζονται κυρίως στις πωλήσεις αφορολόγητου καπνού, τουρισμό και τυχερά παιχνίδια (καζίνο). Στις 7 Δεκεμβρίου 2006, οι Σέμμινολ της Φλόριντα αγόρασαν την αλυσίδα εστιατορίων Hard Rock Cafe την οποία στο παρελθόν είχαν αδειοδοτήσει για πολλά από τα καζίνο τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οι Σέμινολ της Φλόριντα κατέχουν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βοοειδών στη Φλόριντα και τη 12η μεγαλύτερη στις Η.Π.Α.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Φλόριντα είχε πληθυσμιακή έκρηξη μετά την ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου Φλάγκλερ στο Μαϊάμι. Η πολιτεία προσέλκυσε αυξανόμενο αριθμό τουριστών από βόρειες και μεσοδυτικές πολιτείες, τονώνοντας την ανάπτυξη πολλών θέρετρων με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια, αρκετοί Σέμινολ να στελεχώνουν θέσεις εργασίας στον πολιτιστικό τουρισμό. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, συμμετείχαν σε θέσεις παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, εμπορεύονταν παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας (κατασκευασμένα κυρίως από γυναίκες) και διοργάνωναν επιδείξεις παραδοσιακών δεξιοτήτων, όπως πάλη με αλιγάτορες (άνδρες). Μερικές από τις τέχνες περιλάμβαναν ξυλογλυπτική, ύφανση καλαθιών, τεχνουργήματα από χάντρες, ταπητουργία, κατασκευή κουκλών (palmetto-doll) και εξακολουθούν να ασκούνται σήμερα.

Υφαντική Σέμινολ από την Susie Cypress, 1980Uyvsdi, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Τον 21ο αιώνα, καθώς τα παίγνια γίνονταν προσοδοφόρα για τις φυλές, όλο και λιγότεροι Σέμινολ βασίζονταν σε χειροτεχνίες για εισόδημα. Η φυλή Μικόσκι/Miccosukee κερδίζει έσοδα με την κατοχή και τη λειτουργία ενός καζίνο, θέρετρου, λέσχης γκολφ, διάφορα αξιοθέατα μουσείων, και Ινδιάνικο χωριό, στο οποίο αναπαριστούν παραδοσιακούς τρόπους ζωής πριν την επαφή με τους λευκούς για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον πολιτισμό τους.

Το 1979, οι Σέμινολ άνοιξαν το πρώτο καζίνο σε Ινδιάνικο έδαφος, εγκαινιάζοντας μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που υιοθετήθηκε από πολλές φυλές σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το καζίνο ήταν η πρώτη αίθουσα μπίνγκο στη Βόρεια Αμερική. Από την ίδρυσή του, τα τυχερά παιχνίδια σε κυρίαρχη γη ιθαγενών Αμερικανών επεκτάθηκαν σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς και κρατικούς νόμους και αποτέλεσαν σημαντική πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις των φυλών. Τα φυλετικά τυχερά παιχνίδια παρείχαν ασφαλή απασχόληση και τα έσοδα υποστήριξαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ασφάλιση υγείας, τις υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους και το προσωπικό εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών έχουν χρηματοδοτήσει μεγάλα οικονομικά έργα, όπως η απόκτηση και ανάπτυξη καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου, εσπεριδοειδών, εκτροφείων βοοειδών, οικοτουρισμού και εμπορικής γεωργίας.

Χρονολόγιο

Το παρακάτω χρονολόγιο των Σέμινολ περιλαμβάνει γεγονότα, ημερομηνίες και ορόσημα της φυλής τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία των Κρικ:

1542: Η πρώτη επαφή με τους Ευρωπαίους ήταν η συνάντησή τους με τον Ισπανό εξερευνητή Ερνάντο ντε Σότο.

1542: Επιδημίες ευλογιάς, ιλαράς και διαφυλετικές εχθροπραξίες με τους Τσερόκι και Κατόμπα μειώνουν τους πληθυσμούς των Κρικ στα τέλη του 1500 και του 1600.

1688: Αρχίζουν οι Γαλλο – Ινδιάνικοι Πόλεμοι (1688-1763)

1733: Αφικνούνται ο Τζέιμς Όγκλεθορπ και οι πρώτοι άποικοι της Τζόρτζια. Η στενή επαφή και το εμπόριο με τους Ευρωπαίους οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των Κρικ και των αποίκων.

1740: Ιδρύεται η Αλάτσουα, η παλαιότερη καταγεγραμμένη πόλη των Σέμινολ.

1790: Υπογράφεται η Συνθήκη της Νέας Υόρκης, υπό την προεδρία του Τζορτζ Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία οι Κρικ παραχωρούν στις ΗΠΑ σημαντικό τμήμα των εδαφών τους με την προϋπόθεση να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στην υπόλοιπη επικράτεια.

1796: Ο Μπέντζαμιν Χόκινς διορίζεται ομοσπονδιακός πράκτορας στους Κρικ και ξεκινά τα «πολιτισμένα προγράμματα» που οδηγούν στις Πέντε Πολιτισμένες Φυλές.

1813: Ξεσπά ο πόλεμος των Κρικ (1813-1814) στην Αλαμπάμα και Τζόρτζια και πολλά μέλη της φυλής μετακινούνται νότια στην Ισπανική Φλόριντα. Οι πρόσφυγες Κρικ αρχίζουν να αναφέρονται ως Σέμινολ.

1815: Οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισπανικής Φλόριντα αρχίζουν να κλιμακώνονται καθώς μαύροι φυγάδες σκλάβοι βρίσκουν καταφύγιο στους Σέμινολ.

1817: Ο στρατηγός Άντριου Τζάκσον εισβάλλει στη Φλόριντα αναζητώντας Ινδιάνους Σέμινολ πυροδοτώντας την έναρξη του πρώτου πολέμου Σέμινολ (1817-1818).

1819: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν τη Φλόριντα από την Ισπανία μέσω της Συνθήκης Άνταμς Όνις, με την οποία η Ισπανία πωλεί τη Φλόριντα στις ΗΠΑ για 5.000.000 δολάρια.

1823: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μούλτρι Κρικ/Moultrie Creek με την οποία οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τα βόρεια εδάφη των Σέμινολ.

1830: Θεσπίζεται ο Ινδιάνικος Νόμος Μετακίνησης.

1832: Περίπου 3.800 Σέμινολ απομακρύνονται σε Ινδιάνικο έδαφος και ιδρύουν το «Έθνος Σέμινολ» καθιστάμενοι μια από τις αποκαλούμενες «Πέντε Πολιτισμένες Φυλές.»

1833: Υπογράφεται η Συνθήκη του Οχυρού Γκίμπσον με την οποία οι Σεμινόλ παραιτούνται από όλες τις εδαφικές αξιώσεις στην επικράτεια της Φλόριντα.

Απεικόνιση του Οσκεόλα ή Μαύρου Ποτού George Catlin, Public domain, via Wikimedia Commons

1835: Ο Μπίλι Μπόουλεγκς/Billy Bowlegs και ο αρχηγός Οσκεόλα/Chief Osceola ηγούνται κινήματος των Σέμινολ κατά της αναγκαστικής εγκατάστασης στην Οκλαχόμα. Η νικηφόρα μάχη του Ουιθλακούτσι/Ouithlacoochie, υπό την ηγεσία του Οσκεόλα, πυροδοτεί τον δεύτερο πόλεμο Σέμινολ (1835 – 1842).

1837: Ο στρατηγός Τόμας Τζέσαπ συλλαμβάνει τον Οσκεόλα μετά από ενέδρα και τον στέλνει στο Οχυρό Μούλτρι στο νησί Σάλιβαν, έξω από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

1838: Ο Οσκεόλα πεθαίνει στις 31 Ιανουαρίου 1838 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

1842: Οι Σέμινολ αναγκάζονται να παραδοθούν και καλούνται να μετακομίσουν στην Οκλαχόμα όπου επανεγκαθίστανται στο δυτικό τμήμα του καταυλισμού Κρικ. Μερικοί Σέμινολ παρέμειναν στη Φλόριντα.

1887: Νόμος Ντόους (ρυθμίζει τα δικαιώματα γης σε φυλετικές περιοχές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών).

1893: Ο Πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ διορίζει τον Γερουσιαστή Χένρι Λ. Ντόους, για να διαπραγματευτεί εδάφη με τις φυλές Τσερόκι, Κρικ, Τσόκτο, Τσίκασο και Σέμινολ.

1893: Οι Λίστες Ντόους, ή οι Τελικές Λίστες των Πέντε Πολιτισμένων Φυλών, εκχωρούν την κατανομή εδαφών σε μέλη φυλών, με αντάλλαγμα την κατάργηση των κυβερνήσεων τους και την αναγνώριση των ομοσπονδιακών νόμων.

1934: Η ατομική πολιτική κατανομής του νόμου Ντόους αντικαθίσταται από τον Ινδιάνικο Νόμο Αναδιοργάνωσης.


Πηγές – βιβλιογραφία

https://www.warpaths2peacepipes.com/indian-tribes/seminole-tribe.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Seminole

Andrew K. Frank «Taking the State Out: Seminoles and Creeks in Late Eighteenth-Century Florida». Florida Historical Quarterly 84.1 (2005).

 


Το έργο με τίτλο Σέμινολ από τον δημιουργό Χείλων διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές.