Μαυροπόδαροι/Blackfoot

στις

εξώφυλλο: Σημαία των Blackfoot Piegan ή Pikuni

© copyright γράφει ο Χείλων

Οι Blackfoot ή Blackfeet (Μαυροπόδαροι) γνωστοί και ως Niitsitapi ή Siksikaitsitap, ήταν πολεμική φυλή Ινδιάνων της Αμερικής που συμμετείχε σε πολλές φυλετικές διαμάχες και αντιστάθηκε σθεναρά στην καταπάτηση των Μεγάλων Πεδιάδων από τους λευκούς.

Ιστορικά στοιχεία

Οι Blackfoot ήταν μία από τις ισχυρότερες και επιθετικότερες φυλές στις βορειοδυτικές πεδιάδες. Επί 1/4 του αιώνα μετά το 1806, απέτρεπαν τους Βρετανούς, Γάλλους και Αμερικανούς εμπόρους γούνας, τους οποίους θεωρούσαν λαθροκυνηγούς, να θηρεύουν στην πλούσια σε πανίδα (κάστορες) περιοχή των παραποτάμων του Μισούρι. Ταυτόχρονα, πολεμούσαν τις γειτονικές φυλές, αιχμαλωτίζοντας άλογα και αντιπάλους.

Η ονομασία τους αφορά στις τέσσερις φυλετικές ομάδες που απαρτίζουν την φυλή Blackfoot ή Blackfeet. Εξ’ αυτών τρείς Αρχικές Φυλετικές Ομάδες (First Nation) εδρεύουν στις επαρχίες Saskatchewan, Αλμπέρτα και Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά και μία ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη φυλή στην Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Siksika (sik’ika=μαύρο πόδι) οι Kainai (Káínawa=αίμα) και οι Βόρειοι Piegan (Apa’tosee = Κακή Ρόδα) εδρεύουν στον Καναδά. Οι Νότιοι Piegan/Piegan Blackfeet (Amskapi Piikani ή Pikuni) βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι γνωστοί ως Blackfeet Nation.

Buffalo Bull’s Back Fat _ Αρχηγός των Blood (Φυλή της Συνομοσπονδίας των Blackfoot) φωτό George Catlin.

Η ανωτέρω εικόνα απεικονίζει πολεμιστή Blackfeet να κρατά ράβδο προσευχής η οποία χρησιμοποιείτο για προσφορές – αναφορές στα πνεύματα. Οι άντρες της φυλής έφεραν έντονη βαφή προσώπου σε θρησκευτικές τελετές και σε περιόδους πολέμου. Η βαφή χρησιμοποιείτο για να φαίνονται οι πολεμιστές άγριοι, ενώ τα σχέδια και τα χρώματα πιστεύεται ότι κατέχουν μαγικές δυνάμεις προστασίας. Το κόκκινο χρώμα που φέρει ο εικονιζόμενος συμβόλιζε τον πόλεμο, το αίμα, την δύναμη, την ενέργεια και την επιτυχία.

Το εύρος της φυλής Blackfoot εκτείνεται από τον ποταμό Μισούρι του Yellowstone και βόρεια έως το βόρειο Saskatchewan και δυτικά προς τα Βραχώδη όρη.

Μέχρι το 1730 περίπου, οι Blackfoot ταξίδευαν πεζοί και χρησιμοποιούσαν σκύλους για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Δεν είχαν άλογα αλλά υιοθέτησαν την χρήση τους καθώς άλλες φυλές, όπως οι Shoshone τα χρησιμοποιούσαν ευρέως αφού μπορούσαν να μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από τα σκυλιά και να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, με συνέπεια να είναι χρήσιμα για το κυνήγι και τα ταξίδια. Οι Blackfoot ονόμαζαν τα άλογα ponokamita (ελαφόσκυλα).

Ονομασία

Η ονομασία τους Siksika, σημαίνει «αυτοί με τα μαύρα μοκασίνια». Τα μοκασίνια άλλων φυλών είχαν ανοιχτό μπεζ χρώμα, αλλά οι Μαυροπόδαροι κατασκεύαζαν τα μοκασίνια τους από δέρματα κομμένα από την κορυφή παλιών teepees τα οποία ήσαν μαυρισμένα.

Γεωγραφικά στοιχεία

Οι Blackfeet ανήκουν στην πολιτιστική ομάδα Ινδιάνων των Μεγάλων Πεδιάδων. Η γεωγραφία της περιοχής στην οποία ζούσαν υπαγόρευε τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της φυλής.

Η περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων εκτείνεται κυρίως στις πολιτείες Αϊόβα, Κάνσας, Μινεσότα, Μισούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια και Νότια Ντακότα

Φυλετικά εδάφη: Αλμπέρτα – Βρετανική Κολούμπια – Σασκάτσουαν (Καναδάς) και Μοντάνα (ΗΠΑ).

Έδαφος: Πεδινό (γρασίδι) αποτελούμενο από λιβάδια με ρέματα και ποτάμια

Κλίμα: Ζεστά καλοκαίρια και κρύοι χειμώνες

Πανίδα: Οξύρρυγχοι, καραβίδες, μύδια, βίσονες, ελάφια, πούμα, άλκες, αρκούδες, κάστορες, ακανθόχοιροι, αντιλόπες, αγριόσκυλα, αετοί και λύκοι.

Κοινωνία – πολιτισμός

Οι Blackfeet ήσαν νομαδικοί κυνηγοί που ζούσαν σε teepees και κυνηγούσαν βουβάλια και άλλα είδη όπως ελάφια, άλκες και ορεινά πρόβατα. Το μόνο φυτό που καλλιεργούσε η φυλή ήταν καπνός. Οι άνδρες ήταν υπεύθυνοι για το κυνήγι και την προστασία του καταυλισμού, ενώ οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για το σπίτι.

Κάθε ομάδα Blackfoot χωριζόταν σε κυνηγετικές υποομάδες με επικεφαλής έναν ή περισσότερους αρχηγούς, οι οποίες ξεχειμώνιαζαν ξεχωριστά σε προστατευμένες κοιλάδες ποταμών. Το καλοκαίρι συγκεντρώνονταν σε ένα μεγάλο καταυλισμό για να παρακολουθήσουν τον Sun Dance (Χορό του Ήλιου) που αποτελούσε την κύρια φυλετική θρησκευτική τελετή. Οι Σαμάνοι κατείχαν περίτεχνες συλλογές από πακέτα φαρμάκων – ιερών αντικειμένων τα οποία λέγεται ότι έφερναν επιτυχία στον πόλεμο, το κυνήγι και προστάτευαν από την ασθένεια και την κακοτυχία.

Στην εικόνα καταδεικνύεται η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση των Ινδιάνων των Μεγάλων Πεδιάδων από τον βίσωνα όσον αφορά στην διαβίωσή τους

Στην κοινωνία των Blackfoot, οι άνδρες επέλεγαν τις συζύγους, αλλά οι γυναίκες είχαν την δυνατότητα να απορρίψουν την πρόταση. Ο άνδρας έπρεπε να δείξει στον πατέρα της γυναίκας τις δεξιότητές του ως κυνηγός ή πολεμιστής. Εφόσον ο πατέρας εντυπωσιαζόταν και ενέκρινε το γάμο, ο άντρας και η γυναίκα αντάλλασσαν ως δώρα άλογα και ρούχα και θεωρούνταν παντρεμένοι. Το παντρεμένο ζευγάρι κατοικούσε στο δικό του teepee ή στην οικογένεια του συζύγου. Παρόλο που ο άνδρας είχε την δυνατότητα να έχει περισσότερες από μία συζύγους, συνήθως επέλεγε μόνο μία. Σε περιπτώσεις περισσότερων από μία συζύγων, ο άνδρας συνήθως επέλεγε μια αδελφή της συζύγου, ευελπιστώντας ότι οι αδελφές δεν θα διαφωνούσαν μεταξύ τους τόσο συχνά όσο οι άγνωστες.

Παρά τους αφομοιωτικούς νόμους και πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψη έκφρασης του παραδοσιακού πολιτισμού, οι Blackfoot μετέδωσαν προφορικά τις πολιτιστικές παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε Sweat Lodges (θολωτή καλύβα φτιαγμένη με φυσικά υλικά, που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής για τελετουργικά ατμόλουτρα ως μέσο καθαρισμού) και ιερές κοινωνίες (κοινωνία των Horn) χρησιμοποιώντας ιδιοσκευάσματα (ιερά φίλτρα) και άλλα μέσα εξαγνισμού του σώματος και της ψυχής.

Οι Blackfeet κατείχαν πολλές μορφές τέχνης, όπως κέντημα, καλαθοπλεκτική και χειροτεχνία με χάντρες. Η τέχνη τους δεν κοσμούσε μόνο τα ρούχα τους, αλλά ήταν εμφανής και στα πολύχρωμα teepees και τα διάφορα είδη καθημερινών εργαλείων.

Ο τύπος κοσμημάτων που φορούσαν οι γυναίκες ήταν συνήθως σκουλαρίκια τα οποία κατασκευάζονται από κοχύλια ή ημιπολύτιμα μέταλλα. Τα κέρατα ελαφιού ήταν πολύτιμο αντικείμενο και οι γυναίκες τα φορούσαν σαν στολίδια στα φορέματά τους. Οι άνδρες που διακρίνονταν στην μάχη ή στο κυνήγι φορούσαν πέλμα από αρκούδα grizzly ως περιδέραιο.

Blackfoot teepees, Glacier National Park, 1933

Κατοικία

Η φυλή ζούσε σε σκηνές που ονομάζονταν teepees (τίπις) όπως και οι περισσότερες φυλές των Μεγάλων Πεδιάδων. Τα teepees κατασκευάζονταν από ξύλινες δοκούς καλυμμένες με δέρματα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, όπως δέρμα βουβάλου. Είχαν κωνικό σχήμα, με ανοίγματα για εισόδους, στρογγυλή βάση και κατέληγαν σε μια ανοιχτή οπή καπνού στην κορυφή. Το εσωτερικό τους είχε περιορισμένη επίπλωση. Τα καθίσματα, καλύμματα και κλινοσκεπάσματα ήσαν από δέρμα βουβάλων και στο κέντρο υπήρχε εστία για μαγείρεμα και θέρμανση. Οι περισσότερες σκηνές είχαν διάμετρο βάσης περίπου 4 – 5,5 μέτρα και ύψος περίπου 5 – 6 μέτρα. Το teepee ταίριαζε απόλυτα με τον νομαδικό τρόπο ζωής των Blackfeet καθώς ήταν εύκολη & γρήγορη η συναρμολόγηση – αποσυναρμολόγησή του.

Ρουχισμός breechclout

Ένδυση – υπόδηση

Τα είδη ρούχων που φορούσαν οι άντρες εξαρτώταν από τον καιρό και την περίσταση. Το καλοκαίρι οι άνδρες και τα αγόρια φορούσαν ελαφρύ ρουχισμό, συνήθως breechclout (ρουχισμός κατασκευασμένος από ένα μακρύ ορθογώνιο τεμάχιο δέρματος ή υφάσματος που φορούσαν στην μέση και μάζευε πάνω από μια ζώνη). Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τυλίγονταν με παλτά από αποξηραμένο δέρμα βουβάλου. Όλα τα ρούχα, τα κρεβάτια και οι σκηνές, ήσαν κατασκευασμένα από δέρματα ζώων. Τα δέρματα ράβονταν από νήμα που προήρχετο από τένοντες ελαφιών. Οι άνδρες φορούσαν επίσης καστόρινους χιτώνες με κρόσσια που συχνά διακοσμούσαν με χάντρες και γούνες. Οι χιτώνες συνοδεύονταν από γκέτες που ήσαν διακοσμημένες με κρόσσια. Σε πολλές Ινδιάνικες φυλές, οι φύλαρχοι φορούσαν κεφαλές με φτερά που «έστρωναν» προς τα κάτω. Οι Blackfoot φορούσαν όρθια φτερά συχνά τοποθετημένα σε στεφάνι που ήταν κατασκευασμένο με φτερά αετού, γούνα ερμίνας και χάντρες.

Γυναικείος ρουχισμός Blackfoot

Ο τύπος των ρούχων που φορούσαν οι γυναίκες ήταν φορέματα μήκους αστραγάλου, κατασκευασμένα από δέρμα αρσενικού ελαφιού και κατά την διάρκεια του χειμώνα φορούσαν και γκέτες. Τα φορέματα ήταν διακοσμημένα με χάντρες.

Γλώσσα

Η γλώσσα των Blackfeet ανήκει στην γλωσσική οικογένεια Algonquian (Αλγκόνκουα) και ομιλείται από τα τρία έθνη της Συνομοσπονδίας Blackfoot με μικρές διαφοροποιήσεις στη διάλεκτο.

Ο John William Tims, ένας Αγγλικανός ιεραπόστολος, δημιούργησε το συλλαβικό σύστημα Blackfoot (ένα είδος συστήματος γραφής) ενόσω ζούσε με τους Blackfoot από το 1883 έως το 1895. Σήμερα, το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται σπάνια. Το 1975 άλλαξε επίσημα το σύστημα γραφής για να αποδίδει καλύτερα τους ήχους και τα λόγια της γλώσσας. Η ορθογραφία (σύστημα ορθογραφίας) χρησιμοποιεί συνήθως τα εξής:

Αλφάβητο

12 Αγγλικά γράμματα: a, h, i, k, m, n, o, p, s, t, w, y

Γλωσσίδικος παύση (ο ήχος της δημιουργίας συγγένειας με παρεμπόδιση της ροής του αέρα στο φωνητικό σύστημα).

Συμβολίζεται με ()

Φωνήεντα

Αγγλικά γράμματα: a, i, o

Ημι-φωνήεντα

Αγγλικά γράμματα w και y, τα οποία εμφανίζονται μεταξύ φωνηέντων

Μεταξύ των διαλέκτων Blackfoot υπάρχουν ορισμένες γλωσσικές διαφορές. Οι λεκτικές διαφορές (δηλ. οι χρήσεις διαφορετικών λέξεων για την ίδια αναφορά ή διαφορετικές έννοιες που αποδίδονται στην ίδια λέξη) περιλαμβάνουν λέξεις που δεν αποτελούν μέρος της αυτόχθονης κουλτούρας. Για παράδειγμα, η λέξη για το «παγωτό» στην διάλεκτο Kainai είναι sstónniki (σημαίνει «κρύο γάλα») και áísstoyi στη διάλεκτο Siksika (σημαίνει «αυτό που είναι κρύο»). Οι διαλεκτικές γραμματικές έχουν επίσης διαφορετικές κατανομές φύλου (δηλαδή αρσενικό / θηλυκό / ουδέτερο και ζωντανό / άψυχο). Για παράδειγμα, η λέξη για τασάκι στους Kainai – iitáísapahtsimao’p – αναφέρεται σε ζωντανό είδος, ενώ στους Piikani, η ίδια λέξη αναφέρεται σε άψυχο. Η φωνολογία (συστήματα ήχων) διαφέρει επίσης μεταξύ των φυλών, αλλά γενικά, οι φυλές Blackfoot συνεννοούνται μεταξύ τους.

Τα τοπικά σχολεία και οι πολιτικές αφομοίωσης εξάλειψαν την παραδοσιακή χρήση της γλώσσας και τις πολιτιστικές πρακτικές. Το 2016, οι στατιστικές του Καναδά ανέφεραν ότι 5.565 άνθρωποι καταγράφηκαν ως ομιλητές της γλώσσας Blackfoot, έναντι 16.000 που ζούσαν στην Αλμπέρτα. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν καθορίζει τον αριθμό των ομιλητών με καλή γνώση. Θεωρούμενη δε ως γλώσσα υπό εξαφάνιση, υπάρχουν πολλά γλωσσικά προγράμματα για την αναβίωσή της. Το Υπουργείο Παιδείας της Alberta, μέσω διαβουλεύσεων με τους πρεσβυτέρους Blackfoot και τους εκπαιδευτικούς, παρέχει πλήρη υποστήριξη στο πρόγραμμα σπουδών για την εκμάθηση διαλέκτων Blackfoot από το νηπιαγωγείο μέχρι την 12η τάξη, τόσο για ιθαγενείς όσο και μη-ιθαγενείς.

Το άλμα του βούβαλου_τεχνική κυνηγιού όπου οι θηρευτές οδηγούσαν το κοπάδι σε απόκρημνο έδαφος_Blackfoot buffalo jump by Alfred_Jacob_Miller

Διαιτολόγιο

Το διαιτολόγιο της φυλής αποτελείτο από κρέας βουβάλου αλλά και άλλων θηραμάτων εφόσον ήσαν διαθέσιμα. Τα ψάρια και το κρέας συνοδεύονταν από ρίζες, βότανα, μούρα και φρούτα. Η προτιμώμενη μέθοδος μαγειρέματος ήταν το ψήσιμο όμως οι γυναίκες ενίοτε έβραζαν κρέας σε πέτρινο κύπελλο ή εναλλακτικά σε δερμάτινο δοχείο κατασκευασμένο από δέρμα βουβάλου.

Οπλισμός

Τα όπλα που χρησιμοποιούσε η φυλή Blackfoot περιλάμβαναν τόξα και βέλη, λόγχες, δόρατα και μαχαίρια. Χρησιμοποιούσαν επίσης ασπίδες από δέρμα βουβάλου για προστασία, ενώ αργότερα λόγω των συγκρούσεων με τους λευκούς ενέταξαν στο οπλοστάσιό τους και πυροβόλα όπλα.

Θρησκεία

Η θρησκεία και δοξασίες της φυλής Blackfoot βασίζονταν στον Ανιμισμό που πρέσβευε ότι το σύμπαν και όλα τα φυσικά αντικείμενα, ζώα, φυτά, δέντρα, ποτάμια, βουνά βράχια κ.λπ. έχουν ψυχή ή πνεύμα. Οι φυλές των μεγάλων πεδιάδων, πίστευαν στο Μανιτού, το Μεγάλο Πνεύμα. Το όνομα του Υπέρτατου Όντος για τους Blackfoot ήταν Apistotoke (Απιστοτόκ).

Στη μυθολογία των Blackfoot, ο υπερφυσικός κόσμος κυριαρχείται από τον Ήλιο. Ο ήλιος ή ο Δημιουργός (Nah-too-si, Υπερδύναμη ή Άγιο) πιστεύεται ότι δημιούργησε την γη και το σύμπαν. Το Nah-too-si είναι μερικές φορές προσωποποιημένο από το μυστηριώδες Νάπι ή Γέρο. Ο Νάπι λέγεται ότι έχει αποσταλεί από το Nah-too-si για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να ζήσουν μια ηθική ζωή όπως αυτός και η σύζυγός του, Ksah-koom-aukie (Γήινη Γυναίκα).

Οι αριθμοί 4 και 7, είναι σημαντικοί στην μυθολογία Blackfoot, καθότι συμβολίζουν τις τέσσερις θεμελιώδεις εντολές, τα έξι βασικά στοιχεία και το κεντρικό σημείο. Η επικοινωνία μεταξύ των Blackfoot και του υπερφυσικού κόσμου πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω των πνευμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταφέρονται τραγούδια και τελετές, όπως αυτές των δεσμών φαρμάκων. Οι τελετές περιλαμβάνουν το Sun Dance (Χορό του Ήλιου) που ονομάζεται Medicine Lodge (Ιατρικό οίκημα) στην γλώσσα Blackfoot.

Σαμάνος Blackfoot ντυμένος «Skinwalker»

Η στολή Skinwalker βασίζεται στην αρκούδα grizzly και κατασκευάζεται από δέρματα πολλών ζώων, όπως βατράχια, νυχτερίδες και φίδια. Για την κατασκευή της χρησιμοποιούνται ράμφη, νύχια και ουρές πουλιών, όπως επίσης και οπλές από ελάφια και αίγες. Ο Σαμάνος πιστεύεται ότι έχει πνευματική σχέση με τα ζώα, τα υπερφυσικά πλάσματα και όλα τα στοιχεία της φύσης.

Ο ρόλος του Σαμάνου ήταν αυτός του προστάτη της φυλής και του αντιπάλου των κακών πνευμάτων. Ο Σαμάνος χρησιμοποιούσε ήχους, χορούς και τελετουργίες για να προστατεύει τους άνδρες από τα κακά πνεύματα και ταυτόχρονα ήταν θεραπευτής, προφήτης και μυστικιστής και ως τέτοιος κατέχει σημαντική θέση στη φυλή Blackfeet όπως άλλωστε και σε όλες τις φυλές.

Σήμερα επικρατούσες θρησκείες των Blackfoot είναι οι παραδοσιακές δοξασίες, ο Sun Dance και ο Χριστιανισμός.

Αρχηγός Red Crow

Διάσημοι φύλαρχοι

Ονομαστοί αρχηγοί της φυλής υπήρξαν οι: Morning Owl (Πρωινή Κουκουβάγια) Red Crow (Mékaisto=Κόκκινο Κοράκι) Yellow Horse (Κίτρινο Άλογο) Red Plume (Wi-ya-ka-sha = Κόκκινο Λοφίο) Crowfoot (Issapóómahksika = Πόδι Κόρακα) και Running Rabbit (Aatsista-Mahkan = Κουνέλι που τρέχει). O Crowfoot ήταν αυτός ο οποίος διαπραγματεύτηκε την συμφωνία ειρήνης με την Καναδική κυβέρνηση. Σύμμαχοί τους ήταν οι Gros Ventres της Μοντάνα και οι Sarcee στον Καναδά. Η φυλή Blackfeet είχε πολλούς εχθρούς συμπεριλαμβανομένων των Cree, των Assiniboin, των Sioux, των Crow, των Nez Perce, των Shoshone και των Flathead. Αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός ήταν οι λευκοί τους οποίους ονόμαζαν Μεγάλα Μαχαίρια.

Χρονολόγιο

Η Πρώτη Εκστρατεία Δραγόνων (First Dragoon Expedition) του 1834 ήταν η πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ της Αμερικανικής κυβέρνησης και των πεδινών Ινδιάνων και ακολούθησαν σύντομα οι συγκρούσεις με τους λευκούς. Με την συνθήκη Lame Bull η οποία υπογράφηκε το 1855 οι Blackfeet περιορίστηκαν σε καταυλισμό. Υπήρξαν πολλές συγκρούσεις με τον Αμερικανικό στρατό υπό τη διοίκηση του στρατηγού Philip Sheridan. Την δεκαετία του 1870 πραγματοποιήθηκε η εσκεμμένη μεγάλη σφαγή των βόρειων βοοειδών για να εμποδιστούν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι να συνεχίσουν τον τρόπο ζωής των Μεγάλων Πεδιάδων. Πολλοί από τους Blackfeet έφυγαν στον Καναδά. Το 1898 η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατήργησε τις φυλετικές κυβερνήσεις και απέρριψε την πρακτική των παραδοσιακών Ινδιάνικων θρησκειών – πολιτική η οποία αντιστράφηκε το 1934.

Blackfeet φεστιβάλ Pow Wow Browning Montana

Σύγχρονη διαβίωση

Ο γνωστότερος καταυλισμός βρίσκεται στη βορειοδυτική Μοντάνα και συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Glacier δυτικά και βόρεια με τον Καναδά. Με έκταση 6.000 km², ο καταυλισμός Blackfeet είναι ένας από τους μεγαλύτερους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

O καταυλισμός διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων δασικών εκτάσεων, αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών και άγριων ζώων. Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 830 km ενεργών ρεμάτων και 180 πηγών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ μεγάλων λιμνών.

Με την τελευταία καταγραφή στις αρχές του 21ου αιώνα η φυλή απαριθμούσε συνολικά περίπου 31.000 άτομα (ΗΠΑ – Καναδά). Στον καταυλισμό Glacier ζουν περίπου 10. 500 Blackfeet επί συνόλου 15.000 καταγεγραμμένων μελών. Στον Καναδά ζουν περίπου 16.000 Blackfoot.

Κύρια πηγή εισοδήματος είναι οι μισθώσεις σε φυλές του φυσικού αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου. Το 1982, υπήρχαν 643 πετρελαιοπηγές και 47 πηγές φυσικού αερίου.

Ο καταυλισμός έχει επίσης σημαντική τουριστική βιομηχανία. Άλλες οικονομικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την κτηνοτροφία και μια μικρή βιομηχανία ξυλείας, η οποία υποστηρίζει το εργοστάσιο μολυβιών Blackfeet Indian Writing Company στο Browning.

Δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι βορρά – νότου στο Εθνικό Πάρκο Glacier. Η πρόσβαση στις τοποθεσίες στην ανατολική πλευρά του πάρκου παρέχεται από τη διαδρομή 89, η οποία διέρχεται από τον καταυλισμό προς τα σύνορα Καναδά – ΗΠΑ, διασχίζοντας το Chief Mountain. Παρέχει πρόσβαση στο Καναδικό Εθνικό πάρκο Waterton Lakes. Τόσο οι διαδρομές από ανατολικά – δυτικά για το πάρκο όσο και τα δρομολόγια επιβατικών σιδηροδρομικών γραμμών στο Empire Builder της Amtrak διέρχονται από τον καταυλισμό. Αρκετά μονοπάτια πεζοπορίας συνεχίζονται έξω από το πάρκο και σε όλο τον καταυλισμό, αλλά απαιτείται άδεια χρήσης από την κυβέρνηση Blackfeet.

Το 80% της γης χρησιμοποιείται για την εκτροφή βοοειδών, τα οποία αποδίδουν 80% του αγροτικού εισοδήματος. Άλλα οικόσιτα ζώα περιλαμβάνουν γουρούνια και κοτόπουλα, με μικρό αριθμό βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, βίσωνες, άλογα και πρόβατα.

Ο Αρχηγός Earl Old Person τραγουδά προσευχή στην έναρξη του εορτασμού της 150ης Επετείου του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον, Τρίτη, 15 Μαΐου 2012. Φωτογραφία του USDA από τον Bob Nichols. U.S. Department of Agriculture / Public domain

Διοίκηση

Το Έθνος Blackfeet διοικείται από κυβέρνηση μέσω του εκλεγμένου Φυλετικού Επαγγελματικού Συμβουλίου. Επί πολλά έτη ο Earl Old Person ηγείτο της κυβέρνησης και από το 2016 παραμένει ως επίτιμο μέλος του συμβουλίου και επίτιμος αρχηγός της φυλής. Η κυβέρνηση παρέχει τις περισσότερες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων δικαστικής, παιδικής μέριμνας, βοήθειας στην απασχόληση, διαχείρισης άγριων ζώων, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, διαχείρισης γης και άλλων υπηρεσιών, καθώς και διαχείρισης απορριμμάτων και νερού. Συνεργάστηκε το 2003 με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ινδιάνικων Υποθέσεων για να αντικαταστήσουν την τοπική αστυνομία με ομοσπονδιακούς αξιωματικούς λόγω προβλημάτων στην στελέχωση της τοπικής δύναμης.

Η κράτηση περιλαμβάνει διάφορους τύπους χρήσης γης. Από τα συνολικά 6.000km² τα 2.500km² είναι υποθηκευμένα για τα εγγεγραμμένα φυλετικά μέλη, τα 1.200km² ελέγχονται κατευθείαν από την φυλή και 33km² αποτελούν κυβερνητικό απόθεμα. Τα υπόλοιπα περίπου 2.200km² είναι μισθωμένες εκτάσεις, οι οποίες υπόκεινται σε φορολογία και ανήκουν είτε στην φυλή ή σε φυλετικά ή σε μη φυλετικά μέλη.

Η φυλή μισθώνει ορισμένα από τα κοινοτικά της εδάφη για κατοικία, αγροκτήματα, βόσκηση και εμπορικές χρήσεις. Προηγούνται οι μισθώσεις σε μέλη φυλών πριν από οποιαδήποτε προσφορά σε μη μέλη. Η φυλή έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης και όλες οι ιδιωτικές εκτάσεις που προσφέρονται προς πώληση στο πλαίσιο του καταυλισμού πρέπει να προσφέρονται πρώτα στην φυλή. Εάν αρνηθούν να το αγοράσουν, χορηγείται απαλλαγή που επιτρέπει την αγορά από μη εγγενή μέρη.

Πηγές – βιβλιογραφία

Karen Bush Gibson «The Blackfeet: People of the Dark Moccasins» 2000

George Bird Grinnell «Blackfeet Indian Stories» 1913

https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/blackfoot-nation

https://www.warpaths2peacepipes.com/indian-tribes/blackfoot-tribe.htm

2 Σχόλια

 1. Ο/Η Δημητριος λέει:

  Τεκμηριωμένη μελέτη ! Εύγε ..

  Μου αρέσει!

  1. Ο/Η Xείλων λέει:

   Σας ευχαριστούμε.

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.