Έρμαια

στις

μετάφραση –  επιμέλεια: Χείλων

Τα Ἕρμαια ήσαν αρχαία εορτή προς τιμή του θεού Ερμή, που ελάμβανε χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και καθώς ο Ερμής ήταν η θεότητα των γυμνασίων και των παλαιστρών, στην Αθήνα οι νέοι γιόρταζαν τα Έρμαια στα γυμνάσια, όπου ήσαν ντυμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρόσφεραν θυσίες στον θεό και διασκέδαζαν με διάφορα παιχνίδια και αθλήματα, τα οποία πιθανώς διεξάγονταν με λιγότερους περιορισμούς από τα συνηθισμένα, ενώ ο γυμνασίαρχος βάσει νόμου του Σόλωνα (Αισχίνης, κεφ. Τίμαρχος, σελ.38) απαγόρευε την είσοδο σε ενήλικες. Αργότερα ο εν λόγω νόμος ατόνησε και την εποχή του Πλάτωνα (Πλάτωνος «Λύσις, σελ. 206) βρίσκουμε τους νέους να γιορτάζουν τα Έρμαια στις παλαίστρες με την παρουσία ανθρώπων όλων των ηλικιών (Becker, «Χαρικλής: Εικόνες αρχαίων Ελληνικού εθίμων, για πιο λεπτομερή γνώση της Ελληνικής ιδιωτικής ζωής, τομ. Ι σελ.335, & κεφ. Σύγκριση Γυμνασίων, σελ.580»).

Τα Έρμαια εορτάζονταν επίσης στην Κρήτη, όπου επικρατούσε το ίδιο έθιμο, το οποίο παρατηρήθηκε στην Ρώμη κατά τη διάρκεια των Σατουρναλίων, όπου η συγκεκριμένη ημέρα αποτελούσε περίοδο ελευθερίας και απόλαυσης για τους δούλους.

Η πόλη Φενεός, στην Αρκαδία, της οποίας ο Ερμής ήταν η κύρια θεότητα, γιόρταζε επίσης τα Έρμαια με παιχνίδια και διαγωνισμούς (Παυσανίας VIII.14 §7) ενώ παρόμοιες γιορτές ελάμβαναν χώρα στην Πελλήνη της Αχαΐας, την Τανάγρα της Βοιωτίας, στην Λακωνία, στο Άργος (κατά τη διάρκεια του Ερμαίου μήνα) στην Δήλο, στην Τέως της Λυδίας, στην Πέργαμο, στην Θρακική Χερσόνησο, στην Οδησσό και στο Έρμαιο του Βοσπόρου.

Πηγή

A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. William Smith, LLD. William Wayte. G. E. Marindin. Albemarle Street, London. John Murray. 1890.

3 Σχόλια

 1. Ο/Η Βεατρίκη Α λέει:

  Πολλές και διαφορετικές οι ιδιότητες του Ερμή! Για τα Έρμαια, τα μαθαίνω από σένα. Νάσαι καλά και την καλημέρα μου!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ο/Η Xείλων λέει:

   Μελλοντικά θα δημοσιευθεί αναλυτικό άρθρο για τις ιδιότητες και τα προσωνύμια του Ερμή. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια…..καλημέρα σας.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Ο/Η Βεατρίκη Α λέει:

    Χαίρομαι, θα περιμένω.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Τα σχόλια έχουν κλείσει.