Ηώς…η κροκόπεπλος θεά

στις

εξώφυλλο: Ηώς και Τιθωνός πίνακας του Jean Baptiste Marie Pierre18ος αιώνας ελαιογραφία σε κανβά.

copyright © γράφει ο Χείλων

Οι απόγονοι των Τιτάνων……ο Υπερίων και η Θεία ήσαν εκείνοι που έλαμπαν σε Γη και Ουρανό, γι’ αυτό τα παιδιά τους ονομάζονταν Ήλιος, Σελήνη και Ηώς η τελευταία των οποίων ήταν η θεά της αυγής και σύμφωνα με την μυθολογία………αιώνια ερωτευμένη!!

Ήταν η αγγελιοφόρος του Ήλιου τον οποίον προανήγγειλε με το πρώτο φως ανοίγοντας με τα ροδόπηχα χέρια της την θύρα της ανατολής και κατόπιν ιππεύοντας το άρμα της έρανε την Γη με ροδόσταμο (πρωινές δροσοσταλίδες).

Υπήρξε έκπαγλου καλλονής και οι περισσότεροι αρχαίοι ποιητές ύμνησαν την ομορφιά της προσδίδοντάς της πλείστα θαυμαστικά επίθετα όπως φάεννα, ροδόσφυροςχρυσήνιοςχρυσόθρος,  κ.ά.

Ο Ησίοδος στην «Θεογονία (378 ff)» γράφει:

……και η Ηώς γέννησε με τον Αστραίο,  τους μεγαλόκαρδους Ανέμους……μια θεά που παντρεύτηκε από έρωτα με έναν θεό. Και μετά η Εριγένεια (Ηώς) γέννησε το άστρο «Εωσφόρο» και τα λαμπερά «Άστρα» με τα οποία πλημμύρισε τον ουρανό………

Η Ηώς στο άρμα της πετώντας πάνω από τη θάλασσα, ερυθρόμοφος κρατήρας από την Νότια Ιταλία, 430-420 π.Χ. Staatliche Antikensammlungen [Public domain]

Η Ηώς (ή Εώς, ή Εριγένεια) παντρεύτηκε τον Αστραίο, γιο του Τιτάνα Κριού και της Ευρυβίας, κόρης του Πόντου και της Γαίας και γέννησε τους Ανέμους και τα Άστρα, μεταξύ των οποίων και τον Εωσφόρο.

Κατόπιν ερωτεύτηκε τον Τιθωνό, τον οποίον μετέφερε στην Ανατολική Αιθιοπία όπου ίδρυσε τα Σούσα. Επειδή όμως ο Τιθωνός, γιος του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα (γιού του Ίλου, ιδρυτή της Τροίας, γιού του Τρώα, γιού του Εριχθόνιου, γιού του Δαρδάνου, γιού του Δία και της Ηλέκτρας) ήταν θνητός η Ηώς ζήτησε από τον Δία να γίνει αθάνατος και να ζήσει αιώνια. Αλλά όταν ζήτησε την χάρη της αθανασίας, ξέχασε να ζητήσει και αιώνια νεότητα. Έτσι αρχικά, έζησαν ως ενθουσιώδεις εραστές, αλλά όταν τα μαλλιά του άρχισαν να ασπρίζουν, η Ηώς τον βαρέθηκε και παρότι τον φρόντιζε και έτρεφε με αμβροσία, το Γήρας ήρθε σ’ αυτόν και σταδιακά έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να κινηθεί. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ηώς διατήρησε την αγάπη της και ότι ουδέποτε ντράπηκε που κοιμόταν μαζί του, ζητώντας μάλιστα από τον Δία να τον μεταμορφώσει σε τέττιγα (τζιτζίκι).

Ηώς πίνακας της Evelyn De Morgan ελαιογραφία σε κανβά Columbia Museum of Art Evelyn De Morgan [Public domain]

Με τον Τιθωνό η Ηώς απέκτησε δύο γιούς τον Ημαθίωνα και τον Μέμνονα.

Η Ηώς απήγαγε τον Κέφαλο, γιο του Ερμή και της Έρσης ή γιο του Ερμή και της Κρέουσας, κόρης του βασιλιά Ερεχθέα της Αθήνας και τον μετέφερε στη Συρία. Η Ηώς είναι επίσης γνωστή για το γεγονός ότι ήταν ερωμένη του Ωρίωνα τον οποίον σκότωσε η Άρτεμις λόγω ζήλιας.

Τελικά αυτή η ροδοδάκτυληροδόπηχηχρυσοπέδιληχρυσόθρονη θεά, που ανέβαινε καθημερινά στον Όλυμπο για να αναγγέλλει στους αθάνατους το φως, καταδικάσθηκε από την Αφροδίτη να είναι διαρκώς ερωτευμένη χωρίς να βρίσκει ευτυχία,  διότι τόλμησε να κοιμηθεί με τον Άρη.

Η Ηώς στην Ρωμαϊκή μυθολογία ταυτίζεται με την Αουρόρα (Aurora).


Το έργο με τίτλο Ηώς από τον δημιουργό Χείλων διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές