Μάτα Χάρι (1876-1917)…κατάσκοπος ή θύμα;

στις

εξώφυλλο: Μαργαρίτα Γερτρούδη Ζέλε, γνωστή και ως Μάτα Χάρι (1876-1917) διάσημη κατάσκοπος και εξωτική χορεύτρια, Unidentified photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

copyright © μετάφραση – επιμέλεια Χείλων

Η Μαργαρίτα Γερτρούδη Ζέλε γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1876 στην πόλη Λέιβαρντεν της Ολλανδίας. Καταγόταν από μικροαστική οικογένεια και ο πατέρας της Άνταμ Ζέλε ήταν ευκατάστατος πιλοποιός (κατασκεύαζε καπέλα) ενώ η μητέρα της  Άντζε βαν ντερ Μέλλε ήταν Ινδονησιακής καταγωγής. Την οικογένειά της συμπλήρωναν οι τρείς αδελφοί της Γιοχάννες Χέντρικς, Άρι Άννε, και Κορνέλις Κούνραντ.

Ενδεικτικά την εποχή που γεννήθηκε η Μαργαρίτα………….ο Βίνσεντ Βαν Γκόγκ ήταν 23 ετών ……….βασιλιάς της Ολλανδίας ήταν ο Γουίλιαμ ΙΙΙ και πρωτεύουσα ήταν η Χάγη, η οποία ήταν πλημμυρισμένη από αποικιακούς στρατιώτες προερχόμενους από τις Ολλανδικές δυτικές Ινδίες (Ολλανδική αποικία μέχρι το 1949) σήμερα γνωστές ως Ινδονησία.

Τον Ιανουάριο του 1889 ο πατέρας της χρεοκοπεί.

Τον Σεπτέμβριο του 1890 οι γονείς της χωρίζουν.

Τον Μάιο του 1891 η μητέρα της πεθαίνει……..τα αδέλφια χωρίζουν και η 15χρονη Μαργαρίτα δίνεται σε συγγενείς.

Τον Νοέμβριο του 1892 παρακολουθεί μαθήματα διδασκαλίας σε κολλέγιο στο Λέιντεν, από το οποίο όμως αναγκάζεται  να φύγει διότι συνήψε σχέση με τον διευθυντή και μετακομίζει στην Χάγη για να ζήσει με τον θείο της.

Τον Μάρτιο του 1895 η Μαργαρίτα απαντά στην αγγελία γνωριμίας του αξιωματικού Ρούντολφ Μακλέοντ, συνταγματάρχη του Ολλανδικού στρατού, ο οποίος ήταν τοποθετημένος στις Ολλανδικές δυτικές Ινδίες και βρισκόταν σε άδεια για να επισκεφθεί το πατρικό του. Η οικογένειά του ήταν Σκωτικής καταγωγής και είχε μεταναστεύσει στην Ολλανδία.

Τον Ιούλιο του 1895 η Μαργαρίτα σε ηλικία 19 ετών παντρεύεται τον Μακλέοντ και μετακομίζουν στο Άμστερνταμ.

Τον Ιανουάριο του 1897 γεννά τον γιό τους Νόρμαν-Τζον.

Τον Μάιο του 1897 η οικογένεια μετακομίζει στην Ινδονησία λόγω μετάθεσης του Μακλέοντ στην Ιάβα  – Σουμάτρα όπου παραμένουν μέχρι το 1902.

Μάτα Χάρι και Ρούντολφ Μακλέοντ Unidentified photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

Ο έγγαμος βίος

Ο έγγαμος βίος του ζεύγους ταλανίζεται από προσωπικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Η Μάτα Χάρι κατηγορεί τον σύζυγό της ότι είναι βίαιος – μέθυσος – χαρτοπαίκτης – φιλάργυρος και της έχει μεταδώσει αφροδίσια νοσήματα από τις σεξουαλικές του επαφές στα πορνεία. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Μερικές φορές ορμάει πάνω μου με κατακόκκινα, μάτια και με φτύνει… Προτιμώ να με δαγκώσει ένα φίδι παρά να επιστρέψω σε αυτόν»

Από την πλευρά του ο Μακλέοντ που είχε βαρεθεί τη μοιχεία της γυναίκας του γράφει:

«μακάρι να μπορούσα να απαλλαγώ από αυτήν…….δεν αντέχω να υπάρχει αυτό το πλάσμα δίπλα μου……πολλές φορές διερωτώμαι με ποιο τρόπο θα μπορούσα να την ξεφορτωθώ»

Τον Μάιο του 1898 και ενώ είναι ακόμη στην Ιάβα η Μαργαρίτα γεννά το δεύτερο παιδί την Ζαν-Λουίζ.

Τον Ιούνιο και τα δύο παιδιά δηλητηριάζονται, ίσως από κάποιον εραστή της νταντάς ή ίσως είχαν αρρωστήσει από σύφιλη που τους είχε μεταδώσει η Μαργαρίτα την οποία είχε «κολλήσει» από τον σύζυγό της. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νόρμαν να πεθάνει και η Ζαν-Λουίζ να επιζήσει.

Το 1900 ο Ρούντολφ εγκαταλείπει τον στρατό.

Το 1902 επιστρέφουν στην Ευρώπη όπου χωρίζουν και η κόρη πηγαίνει μαζί με τον πατέρα της.

Το 1903 η 26χρονη Μαργαρίτα πηγαίνει στο Παρίσι όπου όμως δεν μπορεί να βρει εργασία και έτσι επιστρέφει στην Ολλανδία, κάθεται για λίγο καιρό και κατόπιν επιστρέφει στο Παρίσι όπου εγκαθίσταται μόνιμα.

Η Μάτα Χάρι το 1906, αμέσως μετά η Ολλανδή αυτοπροσδιορίστηκε ως εξωτική χορεύτρια. Εμπνευσμένη από χορούς που είχε δει στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, πήρε ένα καλλιτεχνικό όνομα που σημαίνει «μάτι της ημέρας» ή «ήλιος» στα Μαλαισιανά. See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Η ζωή στο Παρίσι

Κατά την διαμονή της στο Παρίσι εργαζόταν ως χορεύτρια στο «ατελιέ» της μαντάμ Κιρεσκί και αλλού, αρχικά με τα προσωνύμια «Λαίδη Μακλέοντ» και «πριγκίπισσα της Ιάβα», μέχρι να λάβει το ψευδώνυμο «Μάτα Χάρι» που στα Ινδονησιακά σημαίνει ήλιος.

Η μεγάλη επιτυχία ήλθε τον Μάιο του 1905, στο θέατρο Γκιμέ, όπου εμφανίσθηκε επί σκηνής εντελώς γυμνή, χορεύοντας έναν ερωτικό χορό. Έκτοτε μαζί με άλλους καλλιτέχνες έδιναν παραστάσεις, χορεύοντας Χίντου (Ινδικοί παραδοσιακοί χοροί) με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σταρ της εποχής. Την επιτυχία του θιάσου ακολούθησαν περιοδείες στο Παρίσι, Βρυξέλες, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Χάγη, Βιέννη, Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου γνώρισαν την αποθέωση.

Όμως οι φαντασιώσεις της Μάτα Χάρι μεγάλωναν μαζί με τη φήμη της:

«Γεννήθηκα στην Ιάβα μέσα στην τροπική βλάστηση και οι ιερείς με μύησαν στους θρησκευτικούς χορούς»

και γιατί όχι………άλλωστε όσο πιο εξωτικό το παρελθόν τόσο το καλύτερο. Ο τύπος υιοθέτησε τα λεγόμενά της και το κοινό την αγάπησε. Ουδείς ασχολήθηκε με το παρελθόν της………εξάλλου δεν την αγαπούσαν γι’ αυτό, αλλά για τις παραστάσεις που έδινε.

Το επίσημο διαζύγιο με τον Μακλέοντ εκδόθηκε το 1906. Η Μάτα Χάρι ήταν πλέον επισήμως χωρισμένη………………άρα ελεύθερη.

Η κατασκοπεία

Το διαβατήριο της Μάτα Χάρι_πηγή emersonkent.com
Το διαβατήριο της Μάτα Χάρι_πηγή emersonkent.com

Τα πάντα άρχισαν να καταρρέουν το 1914 όταν άρχισε ο 1ος Παγκόσμιος πόλεμος.

Τα γεγονότα πιθανόν να συνέβησαν ως εξής:

Εκείνη την εποχή έδινε παραστάσεις στην Γερμανία και οι Γερμανοί εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία και την απελαύνουν. Η Μάτα Χάρι επιστρέφει στο Άμστερνταμ και συναντά τον Γερμανό πρόξενο Κράμερ. Σε εκείνη την συνάντηση της προσφέρουν μια συμφωνία: να επιστρέψουν την περιουσία της αρκεί να κατασκόπευε γι’ αυτούς.

Είτε αυτό συνέβη, είτε βρισκόταν κάπου στην Ευρώπη και χρειαζόταν χρήματα με αποτέλεσμα να της προσφερθεί μία ικανοποιητική αμοιβή σε αντάλλαγμα για τις «υπηρεσίες» της.

Παρακάτω παρατίθενται οι πιθανές εκδοχές που αφορούν στην Μάτα Χάρι:

 • Πιστή στους Γερμανούς (κατάσκοπος).

 • Πιστή στους συμμάχους (κατάσκοπος).

 • Υποκρινόμενη πίστη στους συμμάχους, αλλά αφοσιωμένη στους Γερμανούς (διπλή κατάσκοπος).

 • Υποκρινόμενη πίστη στους Γερμανούς αλλά αφοσιωμένη στους συμμάχους (διπλή κατάσκοπος).

 • Να χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς, οι οποίοι την άφηναν να πιστεύει ότι δούλευε για τους Γάλλους, ενώ στην πραγματικότητα δούλευε γι’ αυτούς (παγιδευμένη κατάσκοπος).

 • Πεπεισμένη ότι δούλευε για τους Γερμανούς αλλά οι πληροφορίες κατέληγαν στους Γάλλους (παγιδευμένη κατάσκοπος).

 • Υποσχόμενη πίστη και στις δύο πλευρές (μετακινούμενη κατάσκοπος).

 • Την είχαν προσεγγίσει αμφότερες οι πλευρές, αλλά είτε λόγω απροθυμίας, είτε λόγω αδυναμίας δεν επέλεξε πλευρά (παρέμεινε απλώς χορεύτρια).

 • Την προσέγγισαν και της ζήτησαν να κατασκοπεύσει με αντάλλαγμα να διατηρήσει το επάγγελμά της. Ανεξάρτητα την χώρα για την οποία κατασκόπευσε απώτερος σκοπός ήταν να συνεχίσει να χορεύει και να ζει πλουσιοπάροχα (μισθωμένη κατάσκοπος).

Η Μάτα Χάρι την ημέρα της σύλληψής της, 13-2-1917 not named, Public domain, via Wikimedia Commons

Επίλογος

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Μάτα Χάρι κατάφερε να επιβιώσει τα τρία πρώτα χρόνια του πολέμου. Τον Ιανουάριο του 1917 επιστρέφει στο Παρίσι.

Τον Νοέμβριο του 1916, οι Βρετανικές αρχές την συνέλαβαν σε ένα ατμόπλοιο στο  Φάλμουθ, το οποίο κατευθυνόταν από την Ισπανία στην Ολλανδία, πιστεύοντας ότι ήταν η Γερμανίδα κατάσκοπος Κλάρα Μπένεντιξ.

Κατόπιν την μετέφεραν στην Βρετανική αντικατασκοπεία (ΜΙ5) προκειμένου να ανακριθεί, όπου ανέφερε ότι στρατολογήθηκε από έναν Βέλγο αξιωματικό, για λογαριασμό της Βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Επίσης ισχυρίσθηκε ότι ο Γάλλος πρόξενος στο Βίγκο της Ισπανίας της είχε ζητήσει να κατασκοπεύσει τις Ρωσικές δυνάμεις στην Αυστρία.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1917, οι Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες την συλλαμβάνουν στο ξενοδοχείο Ελυζέ με την κατηγορία της κατασκοπείας και την φυλακίζουν στις γυναικείες φυλακές του Σαιν Λαζάρ, με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου κατά συρροή, προσάπτοντάς της ευθύνες για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Σύμφωνα, ωστόσο, με το συγγραφέα Ράσελ Γουόρεν Χάου η Ζέλε υπήρξε, πιθανότατα, θύμα σκευωρίας, καθώς πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη δίκη της ήταν χαλκευμένα, ενώ αγνοήθηκαν άλλα που ενδεχομένως οδηγούσαν στην αθώωσή της.

Στις 25 Ιουλίου του ιδίου έτους δικάζεται από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο δια τυφεκισμού. Στις 15  Οκτωβρίου 1917 η Μάτα Χάρι (πράκτορας με τον κωδικό Η21) εκτελείται στο δάσος του Βενσέν, κοντά στο Παρίσι. Μετά την εκτέλεση ουδείς αναζήτησε το πτώμα της το οποίο δόθηκε για σκοπούς ιατρικής έρευνας.

Δημοσίευμα των ΝΥ Τimes_πηγή emersonkent.com
Δημοσίευμα των ΝΥ Τimes_πηγή emersonkent.com

Το δίλημμα

Υπήρξε ή όχι η Μάτα Χάρι κατάσκοπος και αν ναι υπέρ ποίων;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Οι περισσότεροι από τους εραστές της ήταν στρατιωτικοί και επιπλέον είχε πρόσβαση στην υψηλή κοινωνία………άρα ήταν ελκυστική προς στρατολόγηση από τις μυστικές υπηρεσίες. Αποτελεί γεγονός όμως ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ήταν κατάσκοπος και μάλιστα διπλής κατεύθυνσης.

Από την άλλη άποψη όμως αν δεν άφηνε ενοχοποιητικά στοιχεία ίσως ήταν η καλύτερη κατάσκοπος όλων των εποχών.

Τα αρχεία καταδεικνύουν ότι αν όντως υπήρξε κατάσκοπος οι πληροφορίες που παρέδιδε ήταν ασήμαντες. Η Μάτα Χάρι υπήρξε αφελής, ματαιόδοξη, άπειρη σε θέματα κατασκοπίας, φιλοχρήματη και τελικώς παγιδεύτηκε σε μία αλληλουχία γεγονότων και αντιπαράθεσης μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών η οποία τελικά την οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Οι Γαλλικές αρχές το 2017 αποχαρακτήρισαν το αρχείο GR/9JJ/968 που αφορά στην Μάτα Χάρι και το επίσημο σχόλιο για τις δραστηριότητές της είναι το ακόλουθο:

«Εφόσον υπήρξε κατάσκοπος, οι πληροφορίες που μπορούσε να παραδώσει ήταν ασήμαντες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Μάτα Χάρι ήταν κοσμική, φιλοχρήματη, πολύ αφελής σχετικά με το περιβάλλον της κατασκοπείας, παγιδευμένη σε μια λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ νόμου και Γαλλικής – Γερμανικής κατασκοπείας και θύμα των γεγονότων που οδήγησαν στην εκτέλεσή της.»

Η υπογραφή της Μάτα Χάρι τον τελευταίο χρόνο της ζωής της (1917). Repro: Αρχείο Hermann Syzygos This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Πηγές – βιβλιογραφία

https://en.wikipedia.org/wiki/Mata_Hari

http://www.emersonkent.com/history_notes/mata_hari.htm

Diane Samuels: The true life fiction of Mata Hari. Hern Books, London 2002.

Pat Shipman (2007), Femme Fatale: Love, Lies, and the Unknown Life of Mata Hari. London: Weidenfeld & Nicolson.

 

Η δημοσίευση με τίτλο Μάτα Χάρι από τον δημιουργό Χείλων διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διαν

Advertisement

2 Σχόλια

 1. Ο/Η Alexandros (Elassona) λέει:

  Καλό!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.