Ο οίκος Κολόννα/Colonna (1206 – 1728)

στις

Εξώφυλλο: Θυρεός του οίκου Colonna

μετάφραση – επιμέλεια Χείλων

Η οικογένεια Colonna (προφέρεται Κολόνα) ή Sciarrillo (Σαρίλο) ήταν εξέχων οίκος Ιταλών ευγενών της Αναγεννησιακής περιόδου, που κυβέρνησε διάφορες περιοχές και κατείχε φρούρια εντός και πέριξ της Ρώμης. Εξ’ αυτών προήλθε ένας Πάπας και αρκετοί εκκλησιαστικοί και πολιτικοί ηγέτες. Οι Colonna υπήρξαν διάσημοι για την μακρόχρονη αντιπαλότητα με τον οίκο Ορσίνι, όσον αφορά στην εδαφική & πολιτική κυριαρχία της Ρώμης, η οποία έληξε το 1511 με Παπική βούλα, ενώ το 1571, οι αρχηγοί των δύο οικογενειών παντρεύτηκαν ανιψιές του Πάπα Σίξτου V.

Σύμφωνα με την παράδοση οι Colonna προέρχονται από τους Κόμητες του Τούσκουλου/Tusculum – του Πέτρου (1099-1151) γιού του Γρηγορίου ΙΙΙ, ο οποίος ήταν γνωστός ως Πέτρος «de Columna» από το κάστρο Columna, στους Αλβανούς λόφους της Colonna.

Το 1206 ανεδείχθη ο πρώτος καρδινάλιος από την οικογένεια όταν ο Giovanni Colonna di Carbognano ορίσθηκε Καρδινάλιος Διάκονος των αγίων Κοσμά & Δαμιανού και την ίδια περίοδο ξεκινά η αντιπαλότητα με τον οίκο Ορσίνι, ηγέτη της παράταξης των Γουέλφων. Αυτό είχε ως συνέπεια να ενισχυθούν οι Γιβελλίνοι αφού οι Colonna προσχώρησαν σε αυτούς κατά την σύγκρουση μεταξύ Πάπα και Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

14ος αιώνας και Πάπας Μαρτίνος V

Κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα ο οίκος συντάχθηκε με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ήταν άσπονδος αντίπαλος του Πάπα Βονιφάτιου VII. Η εχθρότητα εξελίχθηκε σε ανοικτή σύγκρουση και τον Σεπτέμβριο ο Βονιφάτιος όρισε τον Λανδόλφο (μέλος των Κολόννα) ως επικεφαλής του στρατού του για να καταπνίξει την επανάσταση των συγγενών του, γεγονός που έπραξε και μέχρι το τέλος του 1298 είχε υποτάξει και καταστρέψει τις Colonna, Palestrina και άλλες πόλεις. Τα εδάφη της οικογένειας διανεμήθηκαν μεταξύ του Λανδόλφου και των αδελφών του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του οίκου διέφυγαν στην Ιταλία. Η σύγκρουση με τον Πάπα Βονιφάτιο οδήγησε το 1303 στην καταστροφή του φρουρίου Colonna στην Palestrina.

Τον 14ο αιώνα, η οικογένεια χρηματοδότησε την διακόσμηση της εκκλησίας του San Giovanni, όσον αφορά στα μωσαϊκά δάπεδα. Επιφανές μέλος του οίκου ήταν ο Καρδινάλιος Egidio Colonna, ο οποίος σπούδασε θεολογία στο Παρίσι, στον άγιο Θωμά τον Ακινάτη και κατέστη ένας από τους πιο έγκυρους στοχαστές της περιόδου και δάσκαλος του Γάλλου βασιλέα Φιλίππου του IV του Δίκαιου (1268-29 Νοεμβρίου 1314). Ο Egidio πέθανε το 1314, στην Avignon, της Γαλλίας, όπου είχαν αποσυρθεί οι Πάπες. Επίσης ο διάσημος ποιητής Πετράρχης, ήταν σπουδαίος φίλος της οικογένειας, και συχνά διέμενε στη Ρώμη ως φιλοξενούμενός της.

Πάπας Μαρτίνος Ε΄

Ο μοναδικός Πάπας που ανέδειξε ο οίκος, Μαρτίνος V (Oddone Colonna) εξελέγη στις 11 Νοεμβρίου 1417, ημέρα του αγίου Μαρτίνου, κατά το Συμβούλιο της Κωνσταντίας (ομώνυμη Γερμανική πόλη) από ένα κονκλάβιο που αποτελείτο από 23 καρδιναλίους και 30 αντιπρόσωπους του συμβουλίου, οι οποίοι μετά την καθαίρεση του αντι Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ (1410-15) σπαράσσονταν από έριδες, έχοντας διχασθεί μεταξύ του Πάπα Γρηγόριου XII (1406-15) και του αντι-Πάπα Βενέδικτου XIII (1394-1423). Ο Μαρτίνος διεκρίνετο για την μετριοπάθεια, την δικαιοσύνη, την ευθύτητα και την επιχειρηματική ικανότητα, αλλά δεν θεωρείται ως αναμορφωτής του θεσμού.

Κοντοτιέροι του οίκου Κολόννα

Fabrizio Colonna

Ο Fabrizio Colonna (1450-18 Μαρτίου 1520) υπήρξε Ιταλός στρατηγός. Ήταν παντρεμένος με την Agnese da Montefeltro κόρη του Federico da Montefeltro, 1ου δούκα του Ουρμπίνο και της Battista Sforza. Ο Fabrizio ήταν γνωστός ως Κόμης του Ταλιακότσο και διετέλεσε Μέγας αστυφύλακας του Βασιλείου της Νάπολης, καθώς και στρατηγός της Ιεράς Συμμαχίας που πολέμησε εναντίον του Λουδοβίκου XII της Γαλλίας. Κόρη του ήταν η Vittoria Colonna, η οποία ήταν Ιταλίδα ποιήτρια και στενή φίλη του Μιχαήλ Άγγελου, ενώ ο ανιψιός του Marcantonio ήταν επίσης επιτυχημένος στρατηγός. Ο Fabrizio είναι το κύριο πρόσωπο στο βιβλίο του Machiavelli «Η τέχνη του πολέμου» αφού αναφέρεται σε ολόκληρο το βιβλίο ως αυθεντία στην κλασική στρατιωτική δομή, στρατηγική και τακτικές.

Prospero Colonna

Ο Prospero Colonna (1452-1523) ήταν Ιταλός Condottiero (αρχηγός μισθοφορικού στρατού) των Παπικών κρατών και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια των Ιταλικών πολέμων (1454-1559). βιογραφία (από την wikipedia)

Γεννήθηκε το 1452 στην Civita Lavinia, κοντά στο Velletri (Lazio). Ήταν ξάδελφος του Fabrizio Colonna και η πρώτη αξιοσημείωτη στρατιωτική επιτυχία ήταν το 1484, όταν υπερασπίστηκε το οικογενειακό κάστρο του Παλιάνο από τις αντίπαλες οικογένειες Orsini και Riario. Μετά από αρκετές μάχες, ο Prospero, ο οποίος είχε ενταχθεί στο κόμμα του Καρδινάλιου Giuliano della Rovere, φυλακίστηκε στο Castel Sant’ Angelo (Ρώμη) από τον Πάπα Αλέξανδρο VI. Αφού απελευθερώθηκε, φυλακίσθηκε ξανά για την αφοσίωσή του στον Κάρολο VIII της Γαλλίας κατά την εισβολή του στην Ιταλία.

Τελικά, ο βασιλιάς της Γαλλίας επικράτησε έναντι του Πάπα και εισήλθε στη Ρώμη το 1495, υποστηριζόμενος από τους Prospero και Fabrizio Colonna. Κατά την διάρκεια της σύντομης Γαλλικής κυριαρχίας στο βασίλειο της Νάπολι, ο Prospero απέκτησε το δουκάτο του Traetto και το νομό Forlì. Ωστόσο, όταν ο Κάρολος επέστρεψε στην Γαλλία, ο Prospero βοήθησε τον βασιλιά Φερδινάνδο II της Νάπολης να εκδιώξει τον Γάλλο αντιβασιλέα. Η κατάσταση άλλαξε και πάλι με την νέα Γαλλική εισβολή του Λουδοβίκου XII.

Castel Nuovo

Ενώ ο βασιλέας της Νάπολι Φρειδερίκος IV είχε καταφύγει στο νησί της Ίσκια, οι Φαμπρίζι και Πόσπερο Κολόνα προσπάθησαν να υπερασπιστούν το βασίλειο, αλλά ηττήθηκαν, φυλακίσθηκαν στο Castel Nuovo της Νάπολι και τελικά εξορίσθηκαν από τον Αλέξανδρο VI, ο οποίος κατάσχεσε τα κάστρα τους στο Λάτσιο. Τελικά αφού εξαγόρασαν την ποινή τους μπήκαν στην υπηρεσία του Consalvo de Cordoba της Ισπανίας, αντιδήμαρχου της Νάπολης. Ο Prospero Colonna διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ισπανική νίκη στο Cerignola (1503) η οποία απέφερε στην Ισπανία την κατοχή της Νάπολι. Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου VI, επανέκτησε τα εδάφη του στο Λάτσιο και διοίκησε το ελαφρύ ιππικό στη μάχη του Garigliano.

Ο Prospero προσέθεσε αργότερα στην ιδιοκτησία του τις περιοχές Itri, Sperlonga, Ceccano και Sonnino, καθιστάμενος για ακόμη μια φορά από τους μεγαλύτερους φεουδάρχες στη νότια Ιταλία. Παντρεύτηκε την Covella di Sanseverino, η οποία γέννησε τον Βεσπασιανό. Το 1515 διετέλεσε διοικητής των δυνάμεων του Πάπα Λέοντα Χ στην βορειοδυτική Ιταλία κοντά στη Villafranc, όταν ο στρατός του βασιλέα της Γαλλίας Φραγκίσκου Ι, διέσχισε τις Άλπεις πριν την μάχη του Marignano όπου μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση, ο Colonna και οι άνδρες του συνελήφθησαν από το Γαλλικό ιππικό που οδηγούσε ο Chevalier Bayard. Όταν τον συνέλαβαν, είπε για την Γαλλία: «Είναι μια χώρα που πάντα ήθελα να επισκεφθώ.» Συνεχίζοντας στην υπηρεσία του Πάπα, ο Colonna πέτυχε μια αποφασιστική νίκη κατά της Γαλλίας στην βόρεια Ιταλία το 1522 (μάχη της Bicocca). Ωστόσο, η υγεία του κλονίσθηκε και πέθανε το 1523 στο l’ Hôtel Clemenceau στο Μιλάνο.

Πηγές

wikipedia

The Catholic Encyclopedia – Colonna family