Στρατηγός Jean – Baptiste Kléber………ο ιδιόρρυθμος πολέμαρχος

στις

Γράφει ο Χείλων

O στρατηγός Jean – Baptiste Kléber γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1753 και υπήρξε ένας εκ των πλέον επιτυχημένων Γάλλων στρατηγών κατά την διάρκεια των πολέμων της Επανάστασης, αλλά και διάσημος για την απειθαρχία που επεδείκνυε ενίοτε στις διαταγές των ανωτέρων του.

Σταδιοδρομία

Πολύ πριν την επανάσταση, o Kléber ξεκίνησε την καριέρα του ως αρχιτέκτονας. Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι, μετέβη στην Μπεζανσόν πριν μετακομίσει στο Στρασβούργο το 1775. Λίγο μετά αρχίζει στρατιωτική καριέρα, παρακολουθώντας αρχικά την στρατιωτική σχολή στο Μόναχο και κατόπιν υπηρετώντας ως δόκιμος στον Αυστριακό στρατό. Το 1779 γίνεται ανθυπολοχαγός, αλλά έξι χρόνια αργότερα, το 1785 υποβάλλει την παραίτησή του και επιστρέφει στη Γαλλία.

Επιστρέφοντας στη Γαλλία, ο Kléber μετακομίζει στο Béfort όπου διορίζεται ως επιθεωρητής δημόσιων κτιρίων και κατά την θητεία του κτίζεται το κάστρο της Grandvillars, το νοσοκομείο της Thann κ.ά.

Με την έναρξη της Επανάστασης, ο Kléber κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά ως γρεναδιέρος τον Ιούλιο του 1789. Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1792 εντάσσεται στο 4ο Τάγμα Εθελοντών του Haut-Rhin και μετά από λίγο καιρό προάγεται σε αντισυνταγματάρχη. Υπηρετώντας στο στρατιωτικό τμήμα του Custine ο Kléber περνά τον χειμώνα εποπτεύοντας την αριστερή όχθη του Ρήνου στο Mainz της Γερμανίας.

Εκστρατείες 1793 – 1794

Τον Απρίλιο του 1793 προάγεται σε συνταγματάρχη και αναλαμβάνει την άμυνα του φρουρίου του Sainte – Elisabeth υπερασπιζόμενος την πόλη Mainz η οποία τελούσε υπό πολιορκία. Ηγείται πολλών επιθέσεων ενάντια στον εχθρό, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την παράδοση του φρουρίου, το οποίο τελικά παραδίδεται στις 23 Ιουλίου. Μετά την παράδοση συλλαμβάνεται στην Νανσί και παρουσιάζεται στην Εθνοσυνέλευση. Κατά την μεταφορά του στο Παρίσι, αναγνωρίζεται η προσφορά του στην μάχη του Mainz και δύο εβδομάδες μετά ο Kléber προάγεται σε ταξίαρχο και του ανατίθεται μια νέα αποστολή στο στρατό των ακτών της Λα Ροσέλ. Λόγω των όρων της παράδοσης της Mainz, τα γαλλικά στρατεύματα είχαν συμφωνήσει να μην πολεμήσουν κατά των επαναστατών επί ένα χρόνο και έτσι ο Kléber όπως και πολλοί άλλοι κατευθύνθηκαν στη δυτική Γαλλία για την αντιμετώπιση των ανταρτών της Vendée.

Τον Σεπτέμβριο ο Kléber τοποθετήθηκε επικεφαλής της φρουράς πρώτης γραμμής, πολιορκώντας την Montaigu και καταλαμβάνοντας την Clisson, αλλά διατάσσεται να υποχωρήσει. Συμμετέχοντας στην μάχη του Torfou, τραυματίζεται άσχημα από μία σφαίρα στον ώμο, αλλά επιβιώνει και στη συνέχεια απωθεί τους αντάρτες στο Παλέτα και τελικά τους νικά στο Saint – Symphorien.

Τον Οκτώβριο ο Kléber μετατίθεται στην Δυτική Στρατιά και εξακολουθεί να μάχεται εναντίον των ανταρτών. Οι άνδρες του συνέβαλαν στην ανάκαμψη της Montaigu και στη συνέχεια διορίζεται αρχηγός της Στρατιάς των ακτών της Βρέστης, όμως η εν λόγω Στρατιά καταργείται και έτσι επανεντάσσεται στην Δυτική στρατιά. Τον Οκτώβριο, οι άνδρες του πολιορκούν το Tiffauges και μάχονται στο la Tremblaie πριν από την τελική  νίκη στο Σολέ. Λόγω της συνεισφοράς του σε αυτήν τη νίκη, προάγεται σε στρατηγό.

Όταν ο στρατηγός Leschelle αποδεσμεύεται από διοικητής της Δυτικής Στρατιάς, ορίζεται ως διοικητής ο Kléber, αλλά εκείνος αρνείται και αντ’ αυτού αναλαμβάνει ο στρατηγός Chalbos. Ο Kléber τότε αναλαμβάνει την διοίκηση της 1ης Μεραρχίας και πολεμά στο Antrain το Νοέμβριο και στην Mans το Δεκέμβριο.

Τον Απρίλιο του 1794 ο Kléber εστάλη στον στρατό των Αρδεννών και στη συνέχεια τον Μάιο στον στρατό του Βορρά, όπου πήρε μέρος στις μάχες στο Merbes le Château. Ηγείτο στις νίκες του Σαρλερουά και Chapelle d’ Herlaymont και στην μάχη του Fleurus κατηύθυνε την αριστερή πλευρά η οποία απώθησε επιτυχώς τους Αυστριακούς.

Με την αναδιοργάνωση των στρατευμάτων στις στρατιές του Sambre και του Meuse, ο Kléber ανέλαβε τη διοίκηση της 1ης Μεραρχίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατέλαβε την Mons, Enghien, Αθ., Montagne de Fer, Louvain, και Tirlemont. Τον Σεπτέμβριο εισέβαλλε στο Maastricht αλλά στη συνέχεια ενώθηκε με την στρατιά του στρατηγού Jourdan προκειμένου να διοικήσει την αριστερή πλευρά στη μάχη του Roer. Τα στρατεύματα βομβάρδισαν το Ντίσελντορφ και στη συνέχεια τον Οκτώβριο ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού πέριξ του Maastricht, παραλαμβάνοντας την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου.

πολιορκία Καϊρου
Πολιορκία Καϊρου

Εκστρατείες 1795 – 1796

Η επόμενη αποστολή Kléber ήταν στην στρατιά του Ρήνου, όπου επρόκειτο να διοικήσει τις μεραρχίες που πολιορκούσαν το Μάιντς. Από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, ο Kléber έλαβε μέρος στην πολιορκία και κατόπιν ζητά άδεια προκειμένου να ξεκουρασθεί λόγω υπερκόπωσης. Τον Μάρτιο διορίζεται προσωρινός διοικητής του στρατού του Sambre και του Meuse, αλλά αρνείται την διοίκηση. Αντιθέτως τον Απρίλιο μετά τον τραυματισμό του στρατηγού Michaud γίνεται διοικητής της Στρατιάς του Ρήνου, της οποίας ηγείται για δύο εβδομάδες, μέχρι την επανένωση με το στρατό του Moselle και την παράδοση της διοίκησης στον στρατηγό Pichegru.

Κατόπιν ο Kléber επιστρέφει στην Στρατιά του Sambre και του Meuse, αναλαμβάνοντας την διοίκηση του κέντρου. Τον Ιούνιο αναλαμβάνει την διοίκηση της αριστερής πτέρυγας του στρατού, και στη τον Σεπτέμβριο συνέχεια διασχίζει τον Ρήνο και βαδίζει στο Mainz το οποίο πολιορκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αναγκάζεται να δικαόψει την πολιορκία και να υποχωρήσει κατά μήκος του Ρήνου.

Τον Νοέμβριο του 1795 ο Kléber διορίζεται προσωρινός αρχηγός του στρατού του Ρήνου και Moselle, αλλά αρνείται την διοίκηση, αναλαμβάνοντας διοικητής στο Στρασβούργο ένα μήνα αργότερα. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τον Φεβρουάριο 1796 γίνεται προσωρινός αρχιστράτηγος του στρατού του Sambre και του Meuse κατά τη διάρκεια της απουσίας του Jourdan.

Με εκστρατείες ευρισκόμενες σε εξέλιξη, την άνοιξη ο Kléber αναλαμβάνει την διοίκηση της δεξιάς πτέρυγας του στρατού του Sambre και του Meuse. Τον Ιούνιο, μάχεται τους Αυστριακούς στο Uckerath και Alternkirchen και κατόπιν καταδιώκει τους νικημένους Αυστριακούς στο ποταμό Lahn πριν διαταχθεί να οπισθοχωρήσει. Στο δρόμο της επιστροφής, επιτίθεται στην Uckerath και κατόπιν στο Ντίσελντορφ. Στο τέλος Ιουνίου, ο στρατός αντεπιτίθεται και τον Ιούλιο ο Kléber ανακηρύσσεται νικητής στο Runkel, Obermele και Friedberg πριν από την κατάληψη της Φρανκφούρτης.

Προς το τέλος Ιουλίου ο στρατηγός Jourdan αρρωσταίνει και ο Kléber συνεχίζει την επίθεση ως προσωρινός αρχηγός, πολιορκώντας την Bamberg και κατανικά τις αυστριακές δυνάμεις στο Forchheim. Με την επιστροφή του Jourdan, αναλαμβάνει ξανά τη διοίκηση της δεξιάς πτέρυγας για τις επόμενες τρεις εβδομάδες πριν υποβάλλει παραίτηση την 1η Σεπτεμβρίου λόγω δυσαρέσκειας με τις αποφάσεις του Jourdan. Όταν αργότερα εκείνο τον μήνα ο Jourdan αντικαθίσταται ως διοικητής από τον Beurnonville, ο Kléber επιστρέφει στη θέση του ως διοικητής της δεξιάς πτέρυγας. Τον επόμενο μήνα του προσφέρεται η θέση του αρχιστράτηγου, αλλά αρνείται. Στο μεταξύ απωθεί τους Αυστριακούς, οι οποίοι επιχείρησαν να διασχίσουν τον Ρήνο.

Τον Νοέμβριο ο Kléber υποβάλλει την παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας. Παρ’ όλα αυτά, τον Δεκέμβριο γίνεται προσωρινός αρχιστράτηγος του στρατού του Sambre και του Meuse. Επαναλαμβάνει την παραίτησή του στον Υπουργό Πολέμου όπου γίνεται τελικά αποδεκτή, αν και παραμένει στην θέση του μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 1797.

Εκστρατεία στην Αίγυπτο

Το 1797 ήταν μια ήσυχη χρονιά για την στρατηγό Kléber. Αφού έμεινε στο Στρασβούργο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έμεινε σε ένα μικρό σπίτι στο Chaillot. Το επόμενο έτος, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εκστρατεία στην Αίγυπτο και επανέρχεται στο στρατό ως διοικητής μεραρχίας όπου του ανατίθεται η διοίκηση ενός τμήματος του στρατού της Ανατολής.

Τον Μάιο αναχωρεί για την Αίγυπτο στην οποία φθάνει αρχές Ιουλίου και λαμβάνει μέρος στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, όπου τραυματίζεται από μια σφαίρα στο πρόσωπο. Με δεδομένη την διοίκηση της επαρχίας της Αλεξάνδρειας, τον Σεπτέμβριο αναθέτει την διοίκηση στον στρατηγό Manscourt και ζητά να επιστρέψει στη Γαλλία, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Παρά τα αιτήματα, επανέρχεται τον Οκτώβριο στο αρχηγείο στο Κάιρο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο αναλαμβάνει ξανά την διοίκηση της μεραρχίας του συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Συρίας.

Ο Φεβρουάριος 1799 βρίσκει τον Kléber να οδηγεί τα στρατεύματά του σε δράση στο φρούριο του El Arisch μαχόμενα τον εχθρό στη Γάζα. Μετά την προέλαση προς Jaffa και λαμβάνοντας μέρος στην πολιορκία, ο ίδιος βαδίζει στο Acre και λαμβάνει μέρος στην εν λόγω πολιορκία. Τον Μάρτιο τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Caiffa στους πρόποδες του Mont Carmel και στη συνέχεια, τον Απρίλιο αντιμετώπιζε τον στρατό του Πασά της Δαμασκού πριν ενωθεί με τα στρατεύματα του Junot στην Ναζαρέτ και τη νίκη στην Chagarah. Στις 15 Απριλίου, τα στρατεύματά του νικούν στην μάχη του όρους Θαβώρ, δίδοντας τέλος στην προώθηση των στρατευμάτων, του Πασά της Δαμασκού.

Επιστρέφοντας στην Άκρα, όταν η πολιορκία εγκαταλείφθηκε η μεραρχία του Kléber αναλαμβάνει την οπισθοφυλακή κατά την υποχώρηση. Τον Ιούνιο ο Kléber ορίζεται διοικητής των επαρχιών Damiette και Mansourah. Εκείνο τον Αύγουστο αναχωρεί με τα στρατεύματά του για να συνδράμει στην μάχη του Αμπουκίρ, αλλά φθάνει πολύ αργά για να λάβει μέρος στις μάχες.

Διοικητής της Αιγύπτου

Όταν ο Βοναπάρτης πήρε λίγους εκλεκτούς και επέστρεψε στη Γαλλία, άφησε τον Kléber υπεύθυνο του στρατού. Ο Kléber, ο οποίος δεν γνώριζε τις προθέσεις του Ναπολέοντα, καταράστηκε τον Ναπολέοντα και μάλιστα μερικές φορές τον διακωμωδούσε, σχεδιάζοντας γελοιογραφίες, αλλά παρ ‘όλα αυτά εργάστηκε για την ενίσχυση της Γαλλικής παρουσίας στην Αίγυπτο. Επιθυμώντας να εκκενώσει την Αίγυπτο, διαπραγματεύτηκε ανακωχή με τον Βρετανό ναύαρχο Sidney Smith επιτρέποντας στους Γάλλους ασφαλή διέλευση πίσω στη Γαλλία. Δυστυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επικυρώσει τη συνθήκη, εξοργίζοντας με αυτήν την ενέργεια τους Γάλλους.

Ο Kléber αμέσως έθεσε ως στόχο να πιέσει και έτσι τον Μάρτιο βαδίζει με τον στρατό του ενάντια στους Τούρκους εισβολείς και τους κατανικά στην Ηλιούπολη. Συνεχίζει να νικά τους Τούρκους και κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών ανακαταλαμβάνει το Belbeis, κερδίζοντας στο Korain και πολιορκεί το στρατόπεδο της Salahieh. Εν τω μεταξύ στο Κάιρο είχε ξεσπάσει επανάσταση και οι άνδρες του Kléber το πολιορκούν, ενώ ταυτόχρονα μέσωγ διπλωματικών οδών συμμαχεί με τον πρώην εχθρό Murad Bey.

Μετά την ανακατάληψη του Καΐρου, ο Kléber αφιερώθηκε στην αναδιοργάνωση της διοίκησης της Αιγύπτου.

Δολοφονία του Kleber_ελαιογραφία_ μουσείο Στρασβούργου_πηγή wikimedia
Δολοφονία του Kleber_ελαιογραφία_ μουσείο Στρασβούργου_πηγή wikimedia

Ο θάνατος – υστεροφημία

Μετά από αυτές τις νίκες, ένας Σύριος φοιτητής ονόματι Σουλεϊμάν Ελ Χάλαμπι, που ζούσε στην Αίγυπτο, μαχαίρωσε τον Kléber την ώρα που περπατούσε στον κήπο του στο παλάτι του Άλφι Μπικ. Ο δολοφόνος εμφανίστηκε σαν επαίτης και την ώρα που ο στρατηγός άπλωνε το χέρι του να τον ελεήσει τον μαχαίρωσε στην καρδιά και στο πρόσωπο και κατόπιν προσπάθησε να διαφύγει. Σύντομα όμως συνελήφθη και εκτελέσθηκε δημόσια. Η δολοφονία συνέβη στο Κάιρο στις 14 Ιουνίου του 1800, την ίδια ημέρα που ο φίλος του Desaix σκοτωνόταν στο Marengo.

Ο Kléber υπήρξε ένας προικισμένος στρατιωτικός με πολλά χαρίσματα, όπως γενναιότητα, επιμονή και ανδρεία, αλλά παράλληλα είχε ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, όντας παρορμητικός, αντιδραστικός και ενίοτε απείθαρχος.

Ο Ναπολέων είχε πει για τον στρατηγό Jean – Baptiste Kléber «δεν υπάρχει ωραιότερο θέαμα από το να παρακολουθεί κάποιος τον Kléber κατά την διάρκεια της μάχης» παρομοιάζοντάς τον με θεό του πολέμου.

Το όνομά του αναγράφεται στον δεξιό πυλώνα της Αψίδας του Θριάμβου.

Πηγές

David G. Chandler «Dictionary of the Napoleonic Wars» 1979.

Philip J. Haythornthwaite «Who Was Who in the Napoleonic Wars» 1998.

2 Σχόλια

 1. Ο/Η χαρης λέει:

  Μάλλον γεννήθηκε το έτος 1753???

  Μου αρέσει!

  1. Ο/Η Xείλων λέει:

   Έχετε δίκιο διορθώθηκε.

   Σας ευχαριστώ

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.