Η μάχη της Jinyang (453 π.Χ)

στις

Η μάχη της Jinyang (晋阳) διεξήχθη μεταξύ οικογενειών του κράτους του Jin, συγκεκριμένα του οίκου των Zhao και του οίκου των Zhi κατά την περίοδο Άνοιξης – Φθινοπώρου της Κίνας* (ιστορική περίοδος).

Οι οίκοι των Han και Wei αρχικά συμμετείχαν ως σύμμαχοι με τον οίκο Zhi, αλλά αργότερα αυτομόλησαν και συμμάχησαν με τον οίκο Zhao. Αυτό το γεγονός υπήρξε καταλυτικής σημασίας για το τριμερές κράτος του Jin το 434 π.Χ. ως προς τη διαμόρφωση των τριών κρατών Zhao, Wei και Han, καθώς και την έναρξη της εμπόλεμης περιόδου μεταξύ των κρατών.

Ιστορικό

Το 490 π.Χ., μετά την καταστροφή των οίκων Fan και Zhonghang η κυριαρχία του κράτους του Jin (το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Κίνας εκείνη την εποχή) διεκδικείτο από τέσσερις επιφανείς οικογένειες…….Zhi, Wei, Zhao, και Han . Με πολλές στρατιωτικές νίκες στο ενεργητικό του ο Zhi Yao Bo από τον οίκο Zhi ασκούσε τη μεγαλύτερη επιρροή και όλες οι αποφάσεις έπρεπε να εγκρίνονται από αυτόν. Επίσης τηρούσε υπό τον έλεγχο του το μεγαλύτερο τμήμα του κράτους, καθότι ο βασιλεύοντας δούκας του Jin, Δούκας Ai, ήταν ανίκανος να τον συγκρατήσει. Έτσι ο Zhi Bo, φερόμενος αλαζονικά άρχισε να διεκδικεί εδάφη από τους άλλους τρείς οίκους. Οι οίκοι των Wei και Han προκειμένου να αποφύγουν την οργή του Bo Zhi, συμφώνησαν στην παραχώρηση, αλλά ο υποκόμης του Xiang Zhao αρνήθηκε να παραχωρήσει τα εδάφη του Lin και Gaolang (σημερινά Lishi) στον Zhi. Ο Zhi Bo σε αντίποινα έρχεται σε μυστική συμμαχία με τους οίκους Wei και Han προκειμένου να επιτεθεί στον Zhao.

Ο υποκόμης Xiang ανέμενε επίθεση, καθώς είχε πληροφορηθεί ότι ο Zhi Bo είχε ήδη στείλει απεσταλμένους στους οίκους Han και Wei τρεις φορές, αλλά ποτέ στον ίδιο. Μετά την απόρριψη των προτάσεων να κινηθεί προς τις πόλεις Zhangzi (σύγχρονη Changzhi) ή Handan, ο υποκόμης ζήτησε από τον υπουργό Zhang Mengtan να του προτείνει που θα μπορούσε να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και ο Zhang πρότεινε την πόλη Jinyang επειδή ήταν η πληρέστερη από άποψης οργάνωσης. Ο Xiang συμφώνησε και κάλεσε τον Yanling Sheng να οδηγήσει τις άμαξες και το ιππικό στην Jinyang, ενώ ο ίδιος θα ακολουθούσε αργότερα. Φθάνοντας στην Jinyang, ο υποκόμης ακολουθώντας τις υποδείξεις του Zhang Mengtan, εξέδωσε διαταγές να γεμίσουν οι σιταποθήκες και τα θησαυροφυλάκια, να επισκευασθούν τα τείχη, να κατασκευασθούν βέλη και να εξασφαλισθεί χαλκός για τις ανάγκες του στρατού σε όπλα. Λόγω της ήδη υπάρχουσας οργάνωσης, το θησαυροφυλάκιο, οι σιταποθήκες και τα οπλοστάσια γέμισαν σε τρεις ημέρες, ενώ τα τείχη επισκευάσθηκαν σε πέντε ημέρες, καθιστώντας την Jinyang έτοιμη για τον πόλεμο

Η μάχη

Όταν οι στρατοί των Zhi, Wei και Han έφτασαν στην Jinyang το 455 π.Χ., πολιορκούσαν την πόλη επί τρεις μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια στρατοπέδευσαν έξω – γύρω από αυτήν και ένα χρόνο αργότερα εκτρέπουν τη ροή του ποταμού Fen, με σκοπό να πλημμυρίσουν την Jinyang. Όλα τα υψηλά κτίρια βυθίστηκαν και οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να ζουν σε πρόχειρες κατασκευές υψηλότερες της στάθμης του ύδατος και να κρεμούν σε σκαλωσιές τα οικιακά σκεύη προκειμένου να μαγειρέψουν.

Το τρίτο έτος και ενώ οι προμήθειες είχαν εξαντληθεί, ξέσπασαν επιδημίες και οι κάτοικοι έφθασαν στο σημείο να τρώνε ανθρώπινη σάρκα προκειμένου να επιβιώσουν. Παρά το γεγονός ότι οι απλοί άνθρωποι παρέμεναν αμετακίνητοι στην απόφαση τους να αμυνθούν, η υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης άρχισε να εξασθενεί. Ο υποκόμης Xiang Zhang είπε στον Mengtan, «οι επαρχίες μας χάθηκαν, οι αξιωματούχοι πεινούν και φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο την πόλη. Σκέφτομαι να την παραδώσω, αλλά δεν ξέρω σε ποια από τις τρείς οικογένειες«. Ο Zhang Mengtan, θορυβημένος έπεισε τον υποκόμη Xiang να μην παραδοθούν, αλλά να διαπραγματευθεί με τους οίκους Wei και Han.

Οι οίκοι Wei και Han είχαν μεν λάβει διαβεβαιώσεις για περαιτέρω διαμοιρασμό των εδαφών, αλλά γνώριζαν καλά ότι σύντομα θα είχαν την τύχη του Zhao. Ο υπουργός  Yu Chi προειδοποίησε τον Zhi Bo ότι «οι δύο οίκοι επρόκειτο να αυτομολήσουν, διότι αφού οι άνδρες και τα άλογα στην Jinyang έτρωγαν ο ένας τον άλλο και η πόλη ήταν έτοιμη να παραδοθεί, οι άρχοντες δεν παρουσίαζαν σημάδια ικανοποίησης αλλά αντιθέτως εξέφραζαν ανησυχία για το μέλλον. Εάν αυτά δεν είναι επαναστατική σημάδια, τότε τι είναι;» Ο Zhi Bo δεν έδωσε σημασία στα λεγόμενα το Yu Chi και αντ ‘αυτού είπε στους άρχοντες των οίκων Wei και Han για την καχυποψία του Yu Chi. Ο Yu Chi, γνωρίζοντας ότι η προειδοποίηση του έπεσε στο κενό, από το πεδίο της μάχης μεταβαίνοντας στο κράτος του Qi ως πρέσβης.

Πράγματι, όταν ο Zhang Mengtan συναντήθηκε κρυφά με τον υποκόμη Huan του οίκου Wei και υποκόμη Kang του οίκου Han, αυτοί ομολόγησαν ότι σχεδίαζαν κρυφά ανταρσία εναντίον του Zhi. Αφού συζήτησαν κατέληξαν σε μια ημερομηνία για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Ο Zhang Mengtan επέστρεψε στην Jinyang προκειμένου να ενημερώσει τον υποκόμη Xiang και αυτός υποκλίθηκε στον Zhang αρκετές φορές ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης.

Ένα από τα μέλη του οίκου Zhi, ο Zhi Guo έτυχε να δει τους υποκόμεις των οίκων του Wei και Χαν μετά την μυστική συνάντηση, και προειδοποίησε τον Zhi Bo για την πιθανότητα να επαναστατήσουν, κρίνοντας από την άρση των επιφυλάξεων που είχαν. Ο Zhi επέλεξε πάλι να ενημερώσει τους συμμάχους του για τα λεγόμενα του αξιωματούχου του λέγοντας: «Από τη στιγμή που φέρομαι καλά σε αυτούς, δεν πρόκειται να με εξαπατήσουν. Τα στρατεύματά μας πολιορκούν την πόλη Jinyang για τρία χρόνια και τώρα που η πόλη είναι έτοιμη να παραδοθεί και να απολαύσουμε τα λάφυρα….τι λόγο έχουν να αυτομολήσουν

O Zhi Guo, βλέποντας την αλλαγή στην συμπεριφορά τους την επομένη ημέρα όταν συναντήθηκε μαζί τους, επέμεινε στον Zhi Bo ότι και οι δύο έπρεπε να εκτελεσθούν. Ο Zhi δεν έδωσε σημασία και ο Zhi Guo πρότεινε ένα άλλο σχέδιο για να εξασφαλίσει τη φιλία τους………….να εξαγοράσει την επιρροή των υπουργών Zhao Jia του οίκου Wei και Duan Gui του οίκου Χαν με αντάλλαγμα τα εδάφη του Zhao. Ο Zhi απέρριψε την πρόταση, διότι τα εδάφη του Zhao επρόκειτο να χωριστούν ήδη σε τρία μέρη και δεν ήθελε να λάβει  μερίδιο λιγότερο από το ένα τρίτο. Βλέποντας ότι ο Zhi δεν επείθετο, ο Zhi Guo έφυγε και άλλαξε το επώνυμό του σε Fu ως μέτρο προφύλαξης.

Μαθαίνοντας το γεγονός αυτό, ο Zhang Mengtan προέτρεψε τον Xiang να αναλάβει δράση για να προλάβουν τυχόν ενδεχόμενο αλλαγής σχεδίων από τον Zhi. Ο υποκόμης απέστειλε τον, Zhang Mengtan στα στρατόπεδα των Wei και Han, προειδοποιώντας τους από τη στιγμή της τελικής επίθεσης. Τη νύχτα της 8 Μαΐου, 453 π.Χ. του στρατιώτες Zhao σκότωσαν τους άνδρες που φρουρούσαν τα φράγματα του ποταμού Fen με αποτέλεσμα το ποτάμι να πλημμυρίσει τα στρατόπεδα του Zhi. Εκμεταλλευόμενοι το χάος που επεκράτησε χάος μεταξύ των στρατιωτών, οι στρατοί του Han και Wei επετέθησαν στα πλάγια του στρατού του Zhi και ο υποκόμης του Zhao οδήγησε τους στρατιώτες του σε μετωπική επίθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να συντριβεί ο στρατός του Zhi Bo και ο ίδιος να συλληφθεί αιχμάλωτος.

Ο υποκόμης Xiang τρέφοντας μίσος για τον Zhi Bo, καθότι τον είχε ταπεινώσει συχνά στο παρελθόν, αφού τον εκτέλεσε μετέτρεψε το κρανίο του σε ποτήρι κρασιού. Ουδείς γλίτωσε από τον οίκο Zhi παρότι είχαν ήδη αλλάξει τα επώνυμά τους και τα εδάφη της Zhi κατανεμήθηκαν ισότιμα μεταξύ των τριών νικητών

Αποτελέσματα

Με την κατάργηση του οίκου Zhi, ο έλεγχος του κράτους Jin περιήλθε στις υπόλοιπες τρεις οικογένειες, με το δικαίωμα να ασκούν εξουσία αυτόνομα χωρίς έλεγχο από το κράτος. Το 434 π.Χ., μετά το θάνατο του Δούκα Ai, οι τρεις οικογένειες ενσωμάτωσαν όλα τα εδάφη του Jin, αφήνοντας μόνο την πρωτεύουσα του Jiang και Quwo, για τον επόμενο δούκας του Jin. Το 403 π.Χ., οι άρχοντες Wei, Han και Zhao πήγαν στο βασιλιά Weilie στην Luoyang και αναγνώρισαν τα δικαιώματά τους, ιδρύοντας τα τρία κράτη των οίκων τους και «εγκαινιάζοντας» την έναρξη της περιόδου πολέμου των κρατών.

Οι περισσότεροι ιστορικοί, όταν γίνεται αναφορά σε αυτά τα τρία κράτη, τα αποκαλούν οι «τρεις Jin’s«. Το κράτος του Jin συνέχισε να υπάρχει με ένα μικρό κομμάτι του εδάφους μέχρι το 376 π.Χ., όταν η υπόλοιπη επικράτεια κατανεμήθηκε στα τρία Jin’s.

Ο σκεπτικιστής ιστορικός Han Feizi της περιόδου εμπόλεμων κρατών* (ιστορική περίοδος) χρησιμοποιεί αυτή τη μάχη ως παράδειγμα αποτυχίας λόγω απληστίας…………ένα από τα δέκα ελαττώματα που ο ηγέτης δεν πρέπει να έχει.

Η απληστία του Zhi Bo, προκάλεσε την καταστροφή του κράτους και το θάνατό του.

*Σημ.: Η Αρχαϊκή Εποχή της Κίνας χαρακτηρίζεται χρονολογικά από πέντε περιόδους:
1. Περίοδος της δυναστείας Xia ( περίπου 2100 – 1600 π.Χ)
2. Περίοδος της δυναστείας Shang (περίπου 1700–1046 π.Χ)
3. Περίοδος της δυναστείας Zhou (1046–256 π.Χ)
4. Περίοδος Άνοιξης – Φθινοπώρου (722–476 π.Χ)
5. Περίοδος εμπόλεμων κρατών (476–221 π.Χ)

Πηγές
1. Battle of Jinyang by Frederic P. Miller, Agnes F. Vandome, John McBrewster
2. http://en.wikipedia.org