Φιλήμων & Βαυκίς……..το ενάρετο ζεύγος

στις

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η Η φιλοξενία του Φιλήμονα & της Βαυκίδος σε ελαιογραφία του David Ryckaert

Οβίδιου «Μεταμορφώσεις» βιβλίο VIII στίχοι 616 – 724.

Σύμφωνα με την Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Φιλήμων και η Βαυκίς ήσαν ένα ανδρόγυνο ηλικιωμένων, οι οποίοι παρόλο που ήσαν φτωχοί, ζούσαν με αξιοπρέπεια και αρετή. Εκείνη την εποχή ο βασιλέας των θεών Δίας (Jupiter στην Ρωμαϊκή μυθολογία) άκουσε για το ενάρετο ζευγάρι και επειδή ήταν δύσπιστος ήθελε να διαπιστώσει την αλήθεια των λεγομένων ιδίοις όμμασι.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι επρόκειτο να τιμωρήσει το ανθρώπινο γένος, αλλά ήθελε να τους δώσει μια τελευταία ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Έτσι συνοδευόμενος από τον γιό του Ερμή (Mercury στην Ρωμαϊκή μυθολογία) κατήλθε στην γη μεταμφιεσμένος σε καταπονημένο και κουρασμένο ταξιδιώτη και άρχισε να επισκέπτεται τα σπίτια των γειτόνων του ηλικιωμένου ζεύγους, οι οποίοι τους έδιωχναν συμπεριφερόμενοι απαξιωτικά, αρνούμενοι να τους φιλοξενήσουν .

Τελευταίο επισκέφτηκαν και το σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδος οι οποίοι χαρούμενοι που είχαν επισκέπτες, τους προέτρεψαν να μείνουν και να ξεκουρασθούν – ζεσταθούν μπροστά στην μικρή εστία φωτιάς που ζέσταινε την οικία τους. Μάλιστα προσέθεσαν περισσότερα ξύλα προκειμένου να «δυναμώσουν» την φλόγα και επιπλέον τους προσέφεραν φρούτα, ελιές, αυγά και κρασί.

Κάποια στιγμή το ηλικιωμένο ζευγάρι παρατήρησε, ότι ανεξάρτητα από την συχνότητα που γέμιζαν την κανάτα με κρασί, αυτή παρέμενε γεμάτη. Έτσι υποψιάσθηκαν ότι οι φιλοξενούμενοί τους ίσως ήταν κάτι παραπάνω από θνητοί και απεφάσισαν να τους προσφέρουν ένα γεύμα ανάλογο των θεϊκών ιδιοτήτων τους, σφάζοντας την μοναδική χήνα προς τιμήν τους. Όμως το προχωρημένο της ηλικίας, καθιστούσε δύσκολη την «σύλληψη» της χήνας η οποία μάλιστα κάποια στιγμή κατευθύνθηκε προς τους φιλοξενούμενους για να σωθεί. Τότε ο Δίας και ο Ερμής απεκάλυψαν την ταυτότητά τους και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που γνώρισαν………………ένα τόσο ενάρετο ζευγάρι. Φεύγοντας πήραν το ανδρόγυνο μαζί τους σε ένα βουνό, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τιμωρία των γειτόνων τους………………η οποία ήταν μια καταστρεπτική πλημμύρα.

Κατόπιν όταν ρώτησαν ποιά χάρη ήθελαν να ζητήσουν, το ζευγάρι απήντησε ότι ήθελαν να γίνουν ιερείς και να πεθάνουν μαζί. Οι θεοί ικανοποίησαν τις επιθυμίες τους και όταν πέθαναν μεταμορφώθηκαν σε βελανιδιά και φιλύρα αντίστοιχα.

Ο Οβίδιος με τον μύθο του Φιλήμονα και της Βαυκίδος διδάσκει ότι οι θεοί είναι παντοδύναμοι, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν την δικαιοσύνη και την ευλάβεια και ανταμείβουν τους ταπεινούς και ευσεβείς. Ο μύθος επίσης καταδεικνύει ότι η φιλοξενία και αλληλεγγύη δεν εξαρτώνται από τον υλικό πλούτο.

Ο Φιλήμων και η Βαυκίς εκφράζουν την διαχρονική αξία της αληθινής αγάπης. Σε αντίθεση με τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής ή άλλες σχέσεις αγάπης, η σχέση τους δεν βασίζεται στην φυσική ομορφιά. Είναι ένα ζευγάρι με λιτό τρόπο ζωής και το οποίο δεν «διαφημίζει» στον κοινωνικό περίγυρο τα προτερήματά του, διδάσκοντας έτσι ότι η αληθινή αγάπη είναι ανιδιοτελής και ταπεινή. Όπως με τον Κύηκα και την Αλκυόνη, η αγάπη μεταξύ τους ανταμείβεται όταν γίνονται αιώνια δέντρα. Η χρήση των στοιχείων της φύσης (συχνή στην ελληνική μυθολογία) συμβολίζει την ομορφιά της αληθινής αγάπης.

Διδάγματα

«Είναι σοφό να προσέχουμε την συμπεριφορά μας, διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα συναντηθούμε με τον Θεό».

«Αν θέλεις να σε αγαπούν, πρέπει να αγαπάς» (Σενέκας, Ρωμαίος φιλόσοφος)

Ένα Σχόλιο

  1. Ο/Η Alexandros(Elassona) λέει:

    Δύσκολο να ακολουθείς σήμερα την αρετή και την αξιοπρέπεια….Αν τις ακολουθούσαν οι πολικοί μας, ίσως η πατρίς να είχε άλλη τύχη………θα μας φάει η μικροπρέπεια.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.