Η πολιορκία του Alamo (1836)

στις

γράφει ο Χείλων

Μεταξύ των ετών 1820 – 1830 περίπου 25.000 Αμερικανοί είχαν εγκατασταθεί στη βόρεια Mεξικανική επαρχία του Τέξας. Αρχικά η Mεξικανική κυβέρνηση ενθάρρυνε τη μετανάστευση πιστεύοντας ότι οι έποικοι θα καλλιεργήσουν την άγονη γη και θα υποτάξουν τις εχθρικές φυλές Ινδιάνων. Αλλά οι Αμερικανοί σύντομα «έγιναν ενοχλητικοί» επιλέγοντας να αγνοούν την πολιτική των κυβερνήσεων του Μεξικού κατά της δουλείας και απαίτησαν ευρύτερα δικαιώματα για αυτοδιοίκηση.

Το 1830 το Μεξικό απαγόρευσε οιαδήποτε περαιτέρω μετανάστευση στο Τέξας και το 1835 η κυβέρνηση του Μεξικού η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του στρατηγού Antonio Lopez de Santa Anna, προσπάθησε να επανακτήσει το Τέξας μεταφέροντας στρατιωτική φρουρά.

Santa Anna

Ο Santa Anna απαίτησε την απομάκρυνση όλων των ξένων και προς τούτο έστειλε δύναμη 1200 στρατιωτών υπό τη διοίκηση του αδελφού του Martin De Perfecto C’os με εντολή να απομακρυνθούν όλοι οι μη Μεξικανοί δια της βίας. Μέχρι τον Οκτώβριο ο De C’os είχε καταφέρει να καταλάβει την πόλη του San Antonio και να τη θέσει υπό αυστηρό στρατιωτικό καθεστώς.

Στις 5 Δεκεμβρίου 200 εθελοντές Τεξανοί υπό τη διοίκηση του Ben Milam σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν το Σαν Αντόνιο πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση. Οι οδομαχίες ήταν άγριες – αιματηρές και μαίνονταν από σπίτι σε σπίτι με αποτέλεσμα οι Μεξικανοί να παραδίδονται ομαδικώς.

Την 9η Δεκεμβρίου με περισσότερους από 300 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ο De C’os δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παραδοθεί. Η νίκη των Τεξανών ήταν πλήρης, με ελάχιστες απώλειες περίπου 40 ανδρών, αλλά μεταξύ αυτών και του διοικητή τους Ben Milam.

Η συνθηκολόγηση του San Antonio ανάγκασε τον υπόλοιπο στρατό του Μεξικού να οπισθοχωρήσει στον ποταμό Rio Grande. Η νίκη είχε άμεσα ψυχολογικά αποτελέσματα μεταξύ των αμερικανών εποίκων οι οποίοι ήταν πλέον αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ για την επίτευξη ανεξαρτησίας από τη Μεξικανική διοίκηση.

Η Μεξικανική παράδοση εξόργισε τον Santa Anna ο οποίος συγκέντρωσε αμέσως στρατό από 8.000 άνδρες και βάδισε βόρεια αποφασισμένος να συντρίψει την εξέγερση και να διεκδικήσει εκ νέου το Τέξας ως επαρχία του Μεξικό.

Sam Houston

Την 17η Ιανουαρίου 1836 ανέλαβε τη διοίκηση των επαναστατικών δυνάμεων ο στρατηγός Sam Houston, στέλνοντας τον συνταγματάρχη Jim Bowie με 30 άνδρες στο Σαν Αντόνιο με διαταγή να καταστρέψει τις οχυρώσεις στο Alamo.

Όταν έφτασε ο Bowie τόσο ο ίδιος όσο και ο τοπικός διοικητής Neil, συζήτησαν τη διαταγή του Houston και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ανοησία να εγκαταλείψουν μια τόσο αξιόλογη αμυντική θέση – κατασκευή.

Οι δύο άνδρες γνώριζαν ότι ο Houston χρειάζεται χρόνο προκειμένου να συγκεντρώσει στρατό ικανό να αντιμετωπίσει τον Santa Anna επί ίσοις όροις. Ο Neil όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω ασθενείας αφήνοντας έτσι στον Bowie τη διοίκηση. Ο Bowie στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την ενίσχυση του Alamo αναμένοντας την επίθεση του Μεξικού.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης William Travis έφτασε στο Alamo με στρατιωτική δύναμη ιππικού υπό τον David Crockett και ακολούθησαν εθελοντές από το Tennessee μία εβδομάδα αργότερα.

Στις 23 Φεβρουαρίου ο Santa Anna κατέλαβε χωρίς δυσκολία το Σαν Αντόνιο και στη συνέχεια έστειλε αντιπροσωπεία στο Alamo ζητώντας την άνευ όρων παράδοση. Οι Τεξανοί απάντησαν με ομοβροντίες πυροβολικού, καθιστώντας σαφές στον Santa Anna ότι έπρεπε να καταλάβει το Alamo με τη βία.

Στις 25 Φεβρουαρίου διέταξε δύο τάγματα πεζικού με 500 άνδρες να προωθηθούν στη νοτιοδυτική γωνία του κάστρου. Οι Τεξανοί παρέμειναν ακίνητοι και όταν η δύναμη του εχθρού πλησίασε στα πενήντα μέτρα άνοιξαν ομαδικό πυρ κατά των Μεξικανικών δυνάμεων.

Τα κανόνια του Alamo προξένησαν τεράστια κενά στις τάξεις του εχθρικού σχηματισμού με αποτέλεσμα να χάσει γρήγορα τη συνοχή του και όταν το μεξικανικό πεζικό απεφάσισε να ανασυνταχθεί ήταν πλέον αργά. Οι Τεξανοί τους είχαν αιφνιδιάσει πλήρως με αποτέλεσμα να τους αφανίσουν μέχρις ενός.

Ο Santa Anna ενώ ήταν έξω φρενών με αυτή την αποτυχία, επέλεξε σοφά να μην εξαπολύσει άλλη επίθεση αλλά να οργανώσει το στρατό για πολιορκία. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες διέταξε το πυροβολικό του να βάλλει κατά των υπερασπιστών για δώδεκα μέρες και νύχτες, ενώ ο στρατός του ήταν σε αναμονή γύρω από το πολιορκούμενο οχυρό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 2ας Μαρτίου η τελευταία ομάδα ενισχύσεων (30 άτομα) έσπασε τις γραμμές των Μεξικανών και ενώθηκε με τους υπερασπιστές στο Alamo, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 180 άνδρες.

Τα πυροβολικό των Μεξικανών συνέχισε να βομβαρδίζει τους υπερασπιστές και το βράδυ της 5ης Μαρτίου, ο Santa Anna κάλεσε όλους τους ανώτερους διοικητές στο αρχηγείο του, ενημερώνοντάς τους για την απόφασή του να συντρίψει το Alamo με μία τελική μαζική επίθεση.

Από τα μεσάνυχτα και μετά οι δυνάμεις του Μεξικού άρχισαν σιγά – σιγά να λαμβάνουν τις θέσεις επίθεσης και ακριβώς λίγο πριν την 17:00 οι σαλπιγκτές σάλπισαν και με κραυγές «Viva Santa Anna» έδωσαν το σύνθημα για επίθεση. Ταυτόχρονα τέσσερις σειρές αριθμώντας συνολικά 3000 άνδρες ενώθηκαν και προωθήθηκαν προς τα τείχη του Alamo.

Μετά την προώθηση του Μεξικανικού πεζικού τα κανόνια του οχυρού άνοιξαν πυρ επιφέροντας απώλειες στις τάξεις τους, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να προωθούνται προς τα τείχη. Παρά το γεγονός ότι οι Τεξανοί προκαλούσαν απώλειες στον εχθρό σύντομα έγινε προφανές ότι αν οι Μεξικανοί πλησίαζαν περισσότερο τα κανόνια ήταν αδύνατον να συνεχίσουν να βάλλουν εναντίον τους διότι πλέον θα ευρίσκοντο εκτός γωνίας βολής.

Δεδομένου ότι οι Μεξικανοί είχαν προσεγγίσει τα τείχη του φρουρίου τα κανόνια ήσαν πλέον άχρηστα, αναγκάζοντας τους υπερασπιστές να μετακινηθούν στην κορυφή των τειχών προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα τυφέκια και μικρά όπλα για να αποκρούσουν την επίθεση. Σε αυτό το σημείο ο συνταγματάρχης Travis σκοτώθηκε ακαριαία από σφαίρα που τον πέτυχε στο κεφάλι.

Μάχη του Άλαμο

Το Μεξικανικό πεζικό άρχισε πλέον κατά κύματα να αναρριχάται στα τείχη, με αποτέλεσμα οι υπερασπιστές μη διαθέτοντας αρκετό χρόνο να επαναγεμίσουν τα τυφέκια, χρησιμοποιούσαν τσεκούρια, φτυάρια, ή οτιδήποτε πρόχειρο προκειμένου να αποκρούσουν τον εχθρό.

Αφού υπέστη βαρειές απώλειες το Μεξικανικό πεζικό κατάφερε τελικά να παραβιάσει την βόρεια πύλη και να ορμήσει στον ανοιχτό χώρο εντός του οχυρού. Οι υπερασπιστές μετακίνησαν γρήγορα τα κανόνια στο σημείο εισβολής και πυροβολούσαν κατά του εχθρού προξενώντας βαρύτατες απώλειες.

Καθώς τα στρατεύματα του Μεξικό εισέβαλαν από τα τείχη και από την κεντρική πύλη, οι μάχες μέσα στο φρούριο έγιναν πιο έντονες και «απελπισμένες». Οι υπερασπιστές προσπάθησαν γενναία να συγκρατήσουν τα κύματα πεζικού του εχθρού αλλά τελικά κατέρρευσαν λόγω της αριθμητικής υπεροχής των Μεξικανών.

Jim Bowie

Ο σοβαρά τραυματισμένος συνταγματάρχης Bowie που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του οχυρού σκοτώθηκε μαζί με άλλους τραυματίες όταν εισέβαλαν οι Μεξικανοί και τους κατέσφαξαν. Αδυνατώντας να συγκρατήσει τον εχθρό ο David Crockett και όσοι είχαν απομείνει από τους εθελοντές του Tennessee κατέφυγαν στην εκκλησία. Πολλοί υπερασπιστές άρχισαν να πηδούν από τα τείχη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από το μακελειό, αλλά ήταν εύκολοι στόχοι για το Μεξικανικό ιππικό το οποίο τους κατέσφαξε.

Οι ζώντες υπερασπιστές μέσα στο Alamo έψαχναν για καταφύγιο από τις ορδές του Μεξικανικού πεζικού που απλωνόταν στο εσωτερικό του οχυρού. Συστηματικά ψάχνοντας δωμάτιο με δωμάτιο ανεκάλυπταν τους Τεξανούς και αφού πρώτα γκρέμιζαν το καταφύγιο με βολές πυροβολικού κατόπιν τους σκότωναν με τα όπλα ή τις ξιφολόγχες.

David Crockett

Το τελευταίο κτίριο που στεκόταν όρθιο ήταν η εκκλησία όπου ο David Crockett και 15 άνδρες παρέμεναν αμυνόμενοι. Ο συνταγματάρχης Morales διέταξε όλα τα κανόνια να τοποθετηθούν στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας. Χωρίς να δώσει την ευκαιρία στους πολιορκούμενους να παραδοθούν, διέταξε τα κανόνια να ανοίξουν πυρ. Με ένα βροντερό χτύπημα το μπροστινό μέρος του ναού διαλύθηκε και το πεζικό έσπευσε να αποτελειώσει τους τελευταίους υπερασπιστές.

Ένας από τα τελευταίους επιζώντες προσπάθησε να ανατινάξει την αποθήκη πυρομαχικών του οχυρού, όπου ήταν αποθηκευμένα εκατοντάδες κιλά πυρίτιδας, αλλά σκοτώθηκε λίγα μέτρα πριν την αποθήκη. Με αυτή την πράξη αυτοθυσίας σταμάτησαν οι συμπλοκές και η μάχη κρίθηκε περίπου στις 6:30 το πρωί.

Κατά την πολιορκία του οχυρού διάρκειας δεκατριών, ημερών σκοτώθηκαν 181 Τεξανοί υπερασπιστές και 1600 στρατιώτες του Μεξικανικού στρατού.

Πηγές:

1. http://greatmilitarybattles.com
2.http://www.thealamo.org
3. Groneman, Bill (1990), Alamo Defenders, A Genealogy: The People and Their Words, Austin, TX: Eakin Press
4. Groneman, Bill (1996), Eyewitness to the Alamo, Plano, TX: Republic of Texas Press